Banky ve střední a východní Evropě porostou rychleji než v eurozóně

Hodnota veškerého majetku bank ve střední a východní Evropě vzroste. V příštích letech dokonce rychleji než u bankovních domů v eurozóně. Zlepšit by se měl i stav s nesplacenými úvěry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka, přepážka

Banka, přepážka | Foto: Eva Odstrčilová

Do rychlejšího růstu bank se promítne zejména lepší hospodářská situace v jednotlivých zemích střední a východní Evropy. Ekonomika se v některých z nich začíná postupně zlepšovat a z toho budou těžit i bankovní domy. Růst aktiv proto bude podle Raiffeisen Bank International silnější než v zemích, které platí eurem.

Rozhodujícím pro banky v regionu střední a východní Evropy možná bude už letošní rok. Hospodářský vývoj v zemích je oproti loňsku a předminulému roku stabilnější už teď. Takže letošní rok bude pro banky odrazovým můstkem.

Zpráva Raiffeisen Bank International předpokládá v příštích třech letech v této části Evropy průměrný roční růst HDP v rozmezí 2,5 až 3 procent. To je výrazně více než odhadované jedno až jedno a půl procenta v eurozóně. Nejsilnější růst analytici očekávají v Polsku, Česku a na Slovensku.

Banky v tomto regionu by měly půjčovat i více peněz, což opět souvisí s ekonomickým vývojem země a celého regionu. Když budou mít firmy například více zakázek, budou muset více vyrábět. Investují do provozu a rozšíří kapacity. Na to si půjčí právě od bank. Při vyšší spotřebitelské poptávce by si mohly více půjčovat i domácnosti.

Na konci loňského roku byl objem poskytnutých úvěrů v regionu na úrovni 9,7 procenta. Podle zmiňovaného průzkumu se dynamika růstu proti předchozímu období zvýšila téměř o jeden procentní bod. V tomto směru jsou ale středoevropské a východoevropské banky mnohem menší než ty v eurozóně.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme