Referenda na východě Ukrajiny jsou nezákonná, shodují se Zaorálek a Schwarzenberg

Lidé na východě Ukrajiny rozhodují v referendu o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti. Západní země s referendy nesouhlasí, stejně jako politici v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o nezávislosti ve východoukrajinském Slavjansku

Referendum o nezávislosti ve východoukrajinském Slavjansku | Zdroj: Reuters

Ministr zahraničí z ČSSD Lubomír Zaorálek považuje referenda na východě Ukrajiny za nelegální a pochybná. Podle něho je i naplánování referend nelogické.

„Navíc to ignoruje to, že kyjevská vláda, pokud jsem to dobře sledoval, dala najevo, že chce usilovat o decentralizaci země, a chce dokonce i jednat s regiony o tom, jakou míru kompetencí by chtěly a jakou by si představovaly,“ poznamenal šéf české diplomacie.

Hlasování kritizuje také šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Tato ilegální referenda prostě vůbec nebrat na vědomí. Poněvadž je to v neústavních podmínkách, v přítomnosti ozbrojených složek. To není regulérní referendum, je proti ukrajinské ústavě a zákonům,“ prohlásil Schwarzenberg.

V pondělí budou v Bruselu jednat ministři zahraničí Evropské unie o možném rozšíření sankcí vůči Rusku a také o vyslání mise OBSE na Ukrajinu.

Referendum na východě Ukrajiny provází místy boje. Podle Kyjeva padlo mnoho radikálů

Číst článek

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme