Fierlingerovu vilu v Sezimově Ústí ovládnou děti, změní se nejspíš v mateřskou školu

Po patnácti letech končí nejasnosti, jak naložit s letním sídlem někdejšího politika Zdeňka Fierlingera. Vilu v Sezimově Ústí, která se nachází v sousedství známější Benešovy vily, budou nově využívat děti a jejich rodiče jako mateřskou školu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti si přišly s předstihem prohlédnout hračky

Děti si přišly s předstihem prohlédnout hračky | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Radnice v Sezimově Ústí vypsala studentskou architektonickou soutěž, která měla dát odpověď na to, jak léta uzavřenou Fierlingerovu vilu využít.

„Je pravda, že využití vily brání to, jakým způsobem a v jakém stylu byla postavena. Je to lehká letní stavba,“ popisuje starosta Martin Doležal úskalí, kvůli kterým je vila dlouhá léta prázdná, a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké plány má Sezimovo Ústí s Fierligerovou vilou, zjišťoval Jan Kopřiva

„Celý areál tří vil, tedy Benešovy, Strimplovy i Fierlingerovy je památkově chráněn. Jakýkoliv zásah, rekonstrukce nebo cokoli, co by se v tom prostoru dělo, musí mít souhlas památkové péče.“

Zájem o vypsanou soutěž projevila obecně prospěšná společnost Janíček, která chce Fierlingerovu vilu proměnit v sídlo nové mateřské školy waldorfského typu.

„Je třeba provést řadu úprav, ale pokud budou dodržovat limity a meze, které jim stanový program památkové péče, tak to bude všechno v pořádku,“ dodává Doležal.

Zastupitelé s návrhem zřídit v prvorepublikové vile školku souhlasí, mají ale podmínku. Občanské sdružení sežene finance na rekonstrukci objektu. Na oplátku získá vilu na dvacet let za symbolický nájem s maximálně desetiletou opcí.

Jan Kopřiva, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme