Tisíce tun nelegálního odpadu z Bulovky na Liberecku už zmizely

V Bulovce na Liberecku dnes předají první vyklizené haly, ve kterých byl ještě nedávno nelegální odpad z Německa. Pro likvidaci starých hadrů a plastových odpadků se rozhodl Liberecký kraj ve spolupráci s německou agenturou. Odpad totiž v minulosti často zapalovali neznámí pachatelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící odpad v Arnoltice na Liberecku

Hořící odpad v Arnoltice na Liberecku | Zdroj: ČTK

Kolem Bulovky hořelo několikrát, přesná příčina požáru se ale nezjistila. Místní i samotní hasiči přestali poměrně brzy věřit, že se jedná o náhody.

„Nemůžeme nikoho obviňovat, protože nemáme žádné důkazní materiály, ale v každém případě je příčinou otevřený oheň, protože tady není žádná jiná možnost, od čeho by to vzniklo – elektrický proud tady nevede, žádná bouřka nebyla,“ vyjádřil se k požáru z 9. listopadu 2012 velící důstojník hasičů Petr Štajnc.

Spekulovalo o tom, že se chce někdo odpadu zkrátka zbavit. „V každém případě je docela podivné, že plocha je 20 krát 50 metrů a při příjezdu jednotek to hořelo na celé ploše,“ dodal tehdy Štajnc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková

Požáry se opakovaly a některé z hal, které byly nelegálním odpadem z Německa doslova napěchované, zcela shořely.

Aby už dým stoupající z černých skládek neobtěžoval obyvatele frýdlantského výběžku a nezaměstnával hasiče, rozhodl se Liberecký kraj ve spolupráci s německou agenturou odpad odvézt.

S likvidací nepořádku z hal, které zůstaly stát, se začalo letos v lednu. Kamiony odvezly 800 tun starého textilu a 3500 tun plastů. Několik hal se tak podařilo už zcela vyklidit.


Zvětšit mapu

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme