Ostatky tří tisíc vojáků z pražských Olšan přesouvají kvůli rekonstrukci hrobky

V Praze dnes začal unikátní přesun ostatků vojáků z první světové války. Přes tři tisíce jich je na Olšanských hřbitovech v hrobce, která se musí zrekonstruovat. To potrvá dva roky. Rakve se mezitím uloží na provizorní místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olšanské hřbitovy v Praze 10

Olšanské hřbitovy v Praze 10 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Dobrovolníci a vojáci od rána už přenesli stovky rakví. Řada z nich se kvůli vlhku a plísni rozpadá.

„Na těchto hřbitovech byli pohřbeni vojáci, kteří zemřeli v nemocnicích na následky zranění. Po exhumaci byli uloženi do těchto rakví a uloženi do osária. Jsou tam různé národnosti kromě ruských vojáků, což je taková zajímavost,“ vysvětluje Imrich Vetrák, který má na ministerstvu obrany na starosti péči o válečné hroby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní přesun ostatků vojáků z první světové války sleduje na pražských Olšanských hřbitovech reportérka Veronika Hlaváčová

Podle historika a zároveň jednoho z dobrovolníků Tomáše Jakla je v hrobce 3029 rakví:

„Je tady vlastně celé spektrum národů podunajské monarchie. Poláci, Němci, Chorvati, Srbové, Slovinci, Maďaři, Češi.“

Podzemní hrobka vznikla na Olšanských hřbitovech v 30. letech minulého století. Dnes je v žalostném stavu. Její rekonstrukci zaplatí hlavní město.

„O revitalizaci tohoto osária už se hovoří minimálně tři roky. Jak je plánována oprava, tak by měl být shora jakýsi skleněný průhled, takže návštěvník může vidět i to, jak jsou tam ostatky uloženy,“ upřesňuje Imrich Vetrák.

V současné hrobce je vlhko, na zemi bahno a rakve se začínají rozpadat.

„Tím, jak je to zakryté, aby sem neteklo, je tady zase totální tma. Celá léta se o to nikdo nestaral,“ přibližuje přímo v takzvaném osáriu šéf hřbitovní správy Jaroslav Šejvl.

„Chtěli bychom tady časem udělat průvodcovskou činnost, chtěli bychom udělat knihu, kde by byl seznam všech vojáků, kteří jsou tady uloženi, byl by tady i nějaký oltář, kam by se mohly dávat třeba květinové dary, zapalovat svíčky. To znamená uvést to tady do důstojného pietního stavu,“ dodává ředitel.

Oprava hrobky je součástí oslav stoletého výročí vzniku československých legií.

První světová válka - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme