Jednání NATO a Ruska o Ukrajině posun nepřineslo. Jsou tu dva monology, řekl Šedivý

Žádný posun nepřineslo dnešní jednání o řešení krize na Ukrajině mezi NATO a Ruskem v Bruselu. Velvyslanci zemí NATO se se zástupcem Ruska sešli poprvé od vypuknutí bojů na východě Ukrajiny, postoj obou stran k dění na Ukrajině se však stále výrazně liší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská helikoptéra poblíž doněckého letiště

Ukrajinská helikoptéra poblíž doněckého letiště | Zdroj: Reuters

Ruský velvyslanec při NATO popřel, že by Rusko hrálo v nepokojích na východě Ukrajiny jakoukoli roli.

Z toho Rusy Severoatlantická aliance obviňuje. Moskva podle NATO podporuje ozbrojence, kteří na východě Ukrajiny obsazují veřejné budovy. Důkazem mají být třeba velmi kvalitní zbraně ozbrojenců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku zástupců zemí NATO s ruským delegátem přiblížil jeden z jejích účastníků, český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý

Rusové však prezentují jiný názor. Na jednání zopakovali, že podle nich může za celou krizi jen Západ a ukrajinská vláda.

Podle českého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého dnes nebyl jakýkoli pokrok ve vztazích s Ruskem možný.

„Přetrvává situace, kdy jsou tady v zásadě dva mimoběžné monology. Ruský velvyslanec využil zasedání k tomu, aby přečetl poměrně rozsáhlý výčet nejrůznějších výhrad a hodnocení k tomu, co se děje na Ukrajině, k roli Severoatlantické aliance, v podstatě v duchu ruské propagandy tak, jak ji známe,“ přiblížil Šedivý.

Optika zemí NATO se podle něj od té ruské zásadně liší. „Myslíme si, že Rusko je součástí problému, a ne řešení,“ uvedl Šedivý.

Ani po měsíci není jasné, co přesně se při masakru 50 lidí v Oděse stalo

Číst článek

Bruselská schůzka mezi aliancí a Ruskem byla první od začátku března. Tehdy NATO v reakci na postup Moskvy na Ukrajině s Ruskem přerušilo kontakty.

Podle Šedivého o dnešní schůzku požádala ruská strana. Ta dnes mimo jiné dala najevo znepokojení nad tím, že má NATO v blízkosti ruských hranic – v Pobaltí, Polsku a v Černomoří – své vojáky.

„Snažili jsme se vysvětlit Rusku, že to, co děláme na vlastním území, že to v žádném případě není namířeno proti Rusku a že to je spíš součást snahy zviditelnit alianci tam, kde mohou ve veřejnosti panovat určité obavy z vývoje v blízkém sousedství,“ řekl Šedivý.

I když podle Šedivého nemůže dojít ke kompromisu při jednání mezi NATO a Rusy, dokud Rusko nevrátí Ukrajině Krym, který i s pomocí vlastních neoznačených vojáků anektovalo, neznamená to nezájem zemí aliance o vyjednávání.

„My jsme se dohodli, že jakkoli si nerozumíme téměř ve všem, tak je nutné s Ruskem udržovat určitý politický dialog, udržovat určitou komunikaci, minimálně z toho důvodu, abychom mohli přímo Rusku říkat to, co si myslíme,“ dodal Šedivý.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme