Naproti karlovarskému Puppu vznikne Havlovo místo

Karlovy Vary začaly shánět peníze na vybudování tzv. Havlova místa. To má připomenout českého dramatika, politika a bývalého prezidenta. Zástupci radnice zahájili veřejnou sbírku a vyhodnotit ji chtějí do dvou měsíců. Havlovo místo by v lázeňské metropoli mohlo vzniknout ještě letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled z hotelu Pupp

Výhled z hotelu Pupp | Foto: Josef Šmejkal

Havlovo místo má v Karlových Varech připomenout dílo, ideály a život slavného politika a dramatika. Symbolické místo vyroste podle návrhu někdejšího hradního architekta Bořka Šípka. Financování projektu radnice zajistí z několika zdrojů.

„Finanční dotace je nutná, jde asi o 300 tisíc korun. A protože město to nemá, tak se snažíme obrátit na sponzory, kteří by měli zájem to financovat,“ vysvětluje nezávislý náměstek primátora Jaroslav Růžička. Právě proto radnice vyhlásila veřejnou sbírku. A ta by měla shromáždit největší část potřebných financí.

„Sbírka byla vyhlášena. Poté, co ji schválily orgány města a krajský úřad, jsou k dispozici dvě pokladničky. Jedna ve vestibulu magistrátu, druhá v infocentru na třídě TGM. Samozřejmě zveřejníme i číslo účtu, kam je možno přispět,“ říká primátor Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy. Podle něho má být sbírka akční a rychlá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku Havlova místa informuje Zdeněk Trnka

„Sbírka poběží minimálně dva měsíce, pak ji vyhodnotíme. Buď ji uzavřeme, nebo prodloužíme. Stále platí, že nepředpokládáme, že by se v ní sešla celá částka, ale jsme připraveni ji doplatit z prostředků města,“ dodává.

Vedení města chce Havlovo místo vybudovat v parku Karla IV. naproti Grandhotelu Pupp. Aby symbolicky evokovalo intelektuální a bohémský život Václava Havla. O přemístění projektu zástupci radnice údajně neuvažovali. I když kritické hlasy v této souvislosti zazněly.

„Vytipovali jsme asi pět lokalit a tahle byla jednoznačně nejpozitivnější. Zápory jsme žádné nenašli a proti byl jeden jediný hlas,“ dodává Petr Kulhánek.

Havlovo místo by mohlo být dokončeno ještě letos na podzim.

Zdeněk Trnka, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme