Pravomoci NKÚ by se mohly rozšířit i na hospodaření obcí a krajů

Nejvyšší kontrolní úřad by se měl nově zaměřit i na hospodaření obcí, krajů a firem, ve kterých má stát majetkovou účast. Kontrolovat by mohl i zdravotní pojišťovny nebo veřejné vysoké školy. Počítá s tím novela ústavního zákona, kterou poslanci projednají v závěrečném třetím čtení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Teď může NKÚ kontrolovat jen hospodaření s majetkem státu a plnění státního rozpočtu.

„Na rozdíl od původního návrhu, který říkal, kdo bude kontrolován, novela jasně vymezuje, co se kontroluje, bez ohledu na to, kdo je subjektem. To znamená, že neděláme výčet institucí, které můžou a nemůžou být kontrolovány, ale říkáme, že se kontrolují všechny veřejné prostředky, které stát vynakládá,“ upřesňuje poslanec ČSSD Jeroným Tejc, jak se návrh projeví v praxi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byl prezident NKÚ Miloslav Kala

Rozšíření kompetencí úřadu odmítají komunisté. „My ten návrh chápeme tak, že by měl kontrolní pravomoci rozšiřovat, že veřejné peníze by měly být pod větší kontrolou.

Návrh ÚPV (Úřadu průmyslového vlastnictví, pozn. red.) podle mého soudu kontrolu spíše zužuje. Protože jde kontrolovat jen zákonnost procesu, nikoli toky peněz, ale tam je třeba kontrolovat i toky peněz,“ vysvětluje šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

S rozšířením kontrolních pravomocí NKÚ nesouhlasí také Svaz měst a obcí. Tvrdí, že to bude znamenat zvýšení administrativní zátěže pro pracovníky radnic, kteří musí při kontrolách spolupracovat.

Ve sněmovně je více návrhů

Ve sněmovně je hned několik verzí novely. Prezident NKÚ Miloslav Kala kritizuje tu základní, kterou navrhuje poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

„Má celou řadu vad. Klíčové jsou dvě. První spočívá v tom, že specifikuje, kam budeme chodit na kontrolu, a výslovně říká, kam chodit nebudeme, což bude v praxi přinášet velké obtíže. A druhá je, že bohužel jedno ustanovení by vedlo k tomu, že ve skutečnosti by na obcích došlo k zúžení současných pravomocí NKÚ,“ říká Kala.

Poslanci budou hlasovat i o návrzích dvou sněmovních výborů. Ústavně právního a kontrolního. Ústavní výbor chce kontrolovat dodržování zákonů u akciových společností v majetku státu, krajů a obcí. Kontrolní všechno, kde se hospodaří s veřejnými penězi.

„Lepší je návrh kontrolního výboru. Myslím, že ústavně právní výbor si nepromyslel dobře konstrukci, kterou má. Ta by ve svém důsledku mohla znamenat, že by se některé kontrolované subjekty, obce a kraje, začaly chovat tak, že bude ve skutečnosti problém výkon kontroly provést,“ tvrdí Kala.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme