Výběrové řízení na nového šéfa ústecké krajské justice provází nespokojenost soudců

Soudci ústeckého krajského soudu nejsou spokojení s výběrem svého nového šéfa. Podle petice, kterou někteří z nich podepsali, považují výběrové řízení na nového předsedu soudu za neobjektivní a diskriminační. Dopis se svými výtkami chtějí odeslat ministryni spravedlnosti Heleně Válkové z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Vadí nám hlavně ten způsob, jakým došlo k výběrovému řízení, a způsob jakým došlo opravdu k diskriminaci dvou kvalitních kandidátů a třetího kandidáta, který pochází rovněž ze Severočeského kraje,“ vysvětluje soudkyně ústeckého krajského soudu Zdeňka Hošková.

Podle nespokojených soudců bylo, kvůli výrokům náměstkyně ministryně spravedlnosti a zároveň předsedkyně výběrové komise Hany Marvanové předem jasné, že nemůže vyhrát žádný z dosavadních soudců ústeckého krajského soudu. S tím ale Hana Marvanová nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem výběru nového šéfa ústecké krajské justice sleduje reportér Jan Bachorík

„Nic takového není pravda, nebyla stanovena žádná limitující kritéria. Do toho výběrového řízení se mohl přihlásit jak soudce, který působí v Ústeckém kraji, tak také soudci z jiných krajů. Proto říkám, že se jednalo o otevřené a transparentní řízení, kde všichni měli stejné šance,“ tvrdí.

Komise nakonec doporučila jako nového předsedu krajského soudu Jana Veselého, který dosud působí na soudě v Mělníku. Podle ústeckých soudců ale hrozí potíže s neznalostí severočeského prostředí.

„Pokud by došlo ke změně vedení a změně trendů, které dosavadní vedení nastavilo, došlo by ani ne k ochromení, ale ke změně a možná i zpomalení řízení, zhoršení stavu statistických ukazatelů, které ministerstvo spravedlnosti sleduje a které se opravdu poslední dobou zlepšovaly,“ říká Hošková.

Neshody mezi Válkovou a Marvanovou vrcholí. Jedna z nich zřejmě brzy skončí

Číst článek

Podle ní by se tak dál zkomplikoval chod soudů v kraji s nejvyšším zatížením soudců. Hana Marvanová ovšem oponuje schopnostmi doporučeného kandidáta Jana Veselého.

„Právě na okresním soudu v Mělníku zvýšil rychlost projednávaných věcí a právě tato věc je největším problémem krajského soudu v Ústí nad Labem, respektive okresních soudů v působnosti tohoto krajského soudu,“ poznamenává.

Sám soudce Jan Veselý nechtěl situaci, komentovat. Řekl jen, že se přihlásil do výběrového řízení, že ho vyhrál, ale to prý neznamená, že se tím předsedou v Ústí stane. Nového předsedu krajského soudu musí ještě jmenovat ministryně spravedlnosti a prezident.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme