Liberec chystá důstojné ubytování pro chudé rodiny s dětmi a pro ženy

Liberec opraví dva činžovní domy, ve kterých vznikne bydlení pro chudé lidi. Městské ubytovny v Americké a Dvorské ulici by měly být hotové už příští rok. Bydlení v nich najde na sedm desítek rodin s dětmi a také osamělých žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Lochovicích stojí první azylový dům na Hořovicku

V Lochovicích stojí první azylový dům na Hořovicku | Foto: Petr Kološ

Liberec má řadu soukromých ubytoven, kde jsou poměrně vysoké poplatky, azylový dům a také levnou městskou ubytovnu v Kateřinkách. Městská ubytovací zařízení ale nabízejí bydlení většinou pouze mužům.

„Jednou jsem se sem přišel vykoupat a oholit a zůstal jsem tady. Je to prostě noclehárna. Na pokoji je nás osm. Snášíme se, jde to. Musíme,“ popisuje padesátiletý Milan Gábor, který v Kateřinkách bydlí už několik měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liberec opraví dva činžovní domy, ve kterých vznikne bydlení pro chudé lidi. Natáčela tam redaktorka Ivana Bernáthová

O domov přišel v době, kdy byl ve vězení. Spal dokonce několik měsíců na betonové terase pod obloukem dálničního mostu. „Je to nebezpečné,“ říká. Dokonce prý už jednou také spadl dolů. „Ale to jsem byl pod vlivem alkoholu,“ přiznává.

Na ubytovnu opilý jít Milan nemůže. Před vstupem do pokoje musí absolvovat alkotest. Už si ale na nucenou abstinenci zvykl a podle něj se nastaveným pravidlům určitě přizpůsobí i řada těch, kteří budou bydlet v nových ubytovnách v Americké a Dvorské ulici.

Ředitel libereckého azylového domu Robert Prade zdůrazňuje, že přednostně tam dostanou ubytování chudé rodiny s dětmi a také osamělé ženy, které zatím mají minimální šanci postel v ubytovně získat.

„Sám z vlastní zkušenosti můžu říct, že jednou za čtrnáct dní se ozve telefon a žádá ubytování žena. Máme registrovanou sociální službu pouze pro muže, tak je to prostě nastavené a nám nezbývá nic jiného než dotyčnou odmítnout,“ vysvětluje.

Postel v ubytovně hledá i Milanova kamarádka, která stále bydlí pod mostem. V novém zařízení už příští rok ale najde sice skromné, ale důstojné podmínky. Jí a dalším lidem budou pomáhat sociální pracovníci. Poradí jim, jak se dostat z dluhů, pomohou jim hledat práci a doplnit si kvalifikaci.

Programy pro děti

Městský radní David Václavík ze sdružení Liberec občanům připomíná, že tam budou na rozdíl od soukromých ubytoven i speciální programy pro děti.

„Protože další věc, která se ukázala na soukromých ubytovnách, je, že děti se nemají možnost vyvíjet. Víme o ubytovnách, kde se klienti nesmějí navštěvovat na pokojích, děti nesmějí samy chodit po chodbách. Výsledkem je, že běhají mimo ubytovnu a jsou z toho obrovské problémy,“ popisuje.

Podle náměstka primátorky Kamila Jana Svobody ze sdružení Liberec občanům nebude bydlení v městských ubytovnách drahé. „Naše představa je, že tam rozhodně nebude nekřesťanský a nehorázný nájem, jako je nyní v některých soukromých ubytovnách. Osobně tomu říkám ‘podnikání s lidskou bídou‘,“ konstatuje.

Lidé budou v ubytovnách za zhruba 20 až 30 korun za postel a den bydlet zhruba rok. „Po tom, co projdou sociálním šetřením, a bude sociální pracovník vědět, že spolupracují, tak jim bude nabídnut byt,“ dodává Svoboda.

V první fázi se bude jednat o byt ve startovacím domě. A pokud s ubytovanými lidmi nebudou problémy, mohou získat i nájemní městský byt.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme