Zaměstnavatel musí v horkém počasí zajistit dostatek tekutin a pravidelné přestávky

Lékaři radí, že v současných vedrech by se lidé neměli příliš namáhat. A zároveň, že je lepší se vysokým teplotám ani nevystavovat. Jsou ale profese, které se tomu neubrání, mezi nimi jsou například řidiči. Ti, kteří nemají ve svých vozech klimatizace, teď zažívají náročné dny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusy MHD v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka

„Musí se hodně pít a větrat. Musíme se starat, teplo je velký pro všechny,“ říká řidič autobusu MHD Vladimír Halva.

Dopravní podnik města Hradec Králové se snaží ulehčit práci řidičům několika způsoby. Jedním z nich je i to, že mohou nosit letní uniformy bez dlouhých kalhot. Řidiči mají k dispozici i zásoby vody.

„Uzlové zastávky jsme vybavili výrobníky chlazené sodovky. K tomu v dopravním podniku každé ráno vydáváme řidičům dávku minerálů. Na některých konečných jsme instalovali sprchu. Tam, kde řidiči mají chvilku času, mají svoji místnost a můžou se i osprchovat,“ uvádí Leo Sedláček z hradeckého dopravního podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se královéhradečtí řidiči autobusů vyrovnávají s vysokými teplotami, zjistila reportérka Lucie Valášková

Zákon rozděluje zátěž teplem při práci do pěti kategorií. Podle nich pak určuje, na co mají zaměstnanci nárok.

Vždy je to ochranný nápoj. To může být i obyčejná kohoutková voda, ale například slévači nebo foukači skla musí dostat vodu minerální. Zákon stanovuje i povinné přestávky. Řidiči je musí dodržovat, až když je teplota vyšší než 36 stupňů.

„Už není možné po pracovníkovi požadovat, aby pracoval osm hodin v celku. Měl by mít přerušovanou práci, je dáno, za jak dlouho by ji měl přerušit. Měl by se v přestávce dostat do prostředí, kde nebude teplo, respektive nebude vykonávat činnost, která může způsobit přehřátí,“ vysvětluje ředitel hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Hygienické stanice měří teplotu na pracovištích vždy alespoň jednou před kolaudací. Na další kontroly pak hygienici vyráží většinou na základě stížností.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme