Británií hýbe skandál kvůli údajnému spiknutí islamistů na některých školách

Některé britské základní školy prý nejspíš fungují coby „trojský kůň" islámského radikalismu. Vážné podezření se ve Spojeném království stalo rychle tématem číslo jedna a stihlo rozpoutat vážnou vládní roztržku. Teď se hledá obětní beránek a současně i vhodný systém, jak prorůstání extremismu do škol zabránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islám budí strach. Oprávněně?

Islám budí strach. Oprávněně? | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial 2.0 Generic, siobh. ie

Vše začalo anonymním dopisem, který popisoval, jak se v oblastech s vysokým procentem muslimské populace prostřednictvím Rady guvernérů dá ta která škola ovládnout a obsadit lidmi, kteří sympatizují s islámem. Dopis tvrdil, že tento scénář se použil v Birminghamu.

Anonym spustil prudkou reakci, kterou jedna z podezřelých škol označila za hon na čarodějnice. Každopádně školní inspekce umístila pět škol do zvláštního režimu, kdy jim kvůli závažným zjištěním hrozí uzavření. Zjištění se týkala například oddělené výuky chlapců a dívek či radikálních myšlenek na školních shromážděních.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skandál, který v těchto dnech hýbe Británií, se zajímal londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Rada guvernérů školy, složená většinou z rodičů žáků, může v podstatě vyštvat ředitele školy a dosadit na jeho místo člověka, který jí víc naslouchá. Navíc může zasahovat do školních osnov, upozorňuje sir Michael Wilshaw, který stojí v čele školní inspekce zvané Ofsted.

„Je chybou, kdyby děti ve věku od 11 do 14 let neměly hudební výchovu. Rada guvernérů ale může z jejich osnov vyškrtnout taky dramatický kroužek, umělecké předměty nebo i tělocvik s poukazem, že to odporuje víře jejích členů,“ podotýká Wilshaw.

Má se za to, že první znepokojivé informace o průniku radikálního islamismu na britské školy objevila už v roce 2010. Ministerstvo vnitra obvinilo ministerstvo školství z nečinnosti, tento úřad si to nenechal líbit a podobně ostrou munici vystřelil zpátky.

Ministr školství žádá povinné šíření britských hodnot

Teď se po zásahu premiéra vážná roztržka zažehnala, ale ministerstvo školství je pod tlakem, že zastavilo návrh provádět přepadové neohlášené kontroly podezřelých škol, jak navrhovala inspekce.

Mluví se také o přísnější kontrole rad guvernérů a jejich odvolatelnosti. Ministr školství Michael Gove si představuje, že by se školy měly povinně zavázat k šíření britských hodnot. Co si pod tím má člověk představit, napověděl sám ministerský předseda David Cameron.

„Svoboda, tolerance, respekt k právnímu státu, víra v osobní a společenskou zodpovědnost a respekt k britským institucím. Doufal bych, že se tyhle hodnoty zahrnou do všech škol v Británii, ať jsou státní, soukromé nebo náboženské,“ prohlásil.

Se založenýma rukama jistě nezůstávají sedět britské tajné služby, o jejich krocích se ale veřejnost těžko dozví.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme