Dřevořezání na Kolowratském zámku dá život novým loutkám

Dřevo je materiál, který lidé v Orlických horách v minulosti používali nejčastěji - právě na to poukazují organizátoři dalšího ročníku rychnovského Dřevořezání. Na nádvoří Kolowratského zámku se sjelo 6 řezbářů, kteří letos vyrábějí dvanáct 60 centimetrů vysokých loutek a lidé mohou až do soboty sledovat, jak vznikají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řezba loutek je nesmírně pracná, přesvědčte se na Dřevořezání

Řezba loutek je nesmírně pracná, přesvědčte se na Dřevořezání | Foto: Kristýna Štanderová

„Já si myslím, že dřevo provází člověka od kolébky po rakev, oboje je ze dřeva. Je to moje láska i živobytí, protože s ním topím,“ říká řezbář z Hradce Králové Petr Stančík. V Rychnově pod jeho rukama vzniká dřevěný poustevník a pohádkový Honza.

Vtisknout obličeji marionety život je podle Stančíka těžké: "Dělat věci je lehčí. Nejdřív si představím, kde je lebka, od té začnu. Poté maso, vlasy a pomalu ubírám.“ Modelem pro pohádkového Honzu je jiný řezbář - Štefan Hrudka z Vlčkovic.

„No, to je hezké, jestli mě tímto pověřil, kamarádské. Dřevo mám od dětství rád, je to materiál příjemný na dotyk, na vůni, na opracování. Dřevěné věci jsou v současné technické době v oblibě,“ myslí si Hrudka.

Na nádvoří zní bouchání palic do dlát, řezání, škrabání a humor. Řezbáři vyrábějí loutky pro Kolowratský zámek, později se je budou učit vodit děti z dramatického kroužku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Dřevořezání se byla podívat Kristýna Štanderová

„V letošním roce ještě nebude veškerý mobiliář a kulisy. Jeden z návrhů je právě vytvořit v příštím roce mobiliář,“ vysvětluje hlavní organizátorka Marie Otavová, že to ale bude nejméně ještě rok trvat.

Předlohou jsou loutky, které kdysi vytvořil věhlasný řezbář z Dobrušky Jindřich Adámek a se kterými prý hrával divadlo loutkoherec Matěj Kopecký. Udělat marionetu není podle Štefana Hrudky vůbec jednoduché. Pracuje na tom několik lidí.

„Pokud si řezbář neumí poradit s mechanikou, tak musí mít truhláře, který mu vytvoří ty části, díky kterým to bude zapadat do sebe. Dále někdo na šití, potom malíř a maximálně někdo na kříž, kterým se ovládají loutky. Aby navlékl nitě a tu loutku nějak oživil,“ vypočítává.

Rychnovské Dřevořezání vyvrcholí v sobotu vyhlášením nejhezčí loutky. Přijedou také další řemeslníci pracující se dřevem, takže návštěvníci uvidí soustružníky, intarzisty nebo betlémáře při práci. Děti si pak mohou vyzkoušet marionetu vymalovat barvami nebo zhlédnout pohádku a gotické tance.

Kristýna Štanderová, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme