V liberecké zoo se narodilo mládě bílého tygra. Pohlaví se ošetřovatelé dozví za tři týdny

Pavilon šelem v liberecké zoologické zahradě má nový, vzácný přírůstek. Narodilo se tam mládě bílého tygra. Je zdravé a má se k světu. Samice Surya Bára se o černobíle pruhované mládě stará s láskou a péčí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V liberecké zoo se v pátek ráno narodil bílý tygr

V liberecké zoo se v pátek ráno narodil bílý tygr | Zdroj: ČTK

„Porod nastal v pátek v brzkých ranních hodinách, kolem čtvrt na sedm. Porodila pouze jedno mládě, my jsme čekali, že budou další, protože tam můžou být intervaly dvě tři hodiny. Bohužel se tak nestalo a máme jedináčka,“ říká ošetřovatel bílých tygrů Aleš Vlček.

Na mládě se musí stejně jako všichni ostatní zoologové a veterináři dívat jen prostřednictvím kamery. Do výběhu s novopečenou matkou a mládětem nikdo nesmí, aby tygřici nerozzuřil nebo nevyplašil.

„Kočka se stará perfektně. V tuhle chvíli je mládě velice vitální, protože pije samo, nemusí se s nikým dělit. Pije pravidelně ve dvou až tříhodinových intervalech,“ uvádí Vlček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podrobnosti o tygřím mláděti se ptala reportérka Šárka Škapiková

Podle něj zatím situace vypadá slibně, ale nikdo nemůže s jistotou říct, že se nebude opakovat případ z roku 2011, kdy tygřice mláďata odvrhla a nestarala se o ně. Přibližně první měsíc a půl je z hlediska odchovu velice nejistý.

Protože k mláděti nikdo nesmí, není zatím ani jasné, jestli se narodil sameček, nebo samička.

„Pohlaví samozřejmě ještě netušíme. Dozvíme se to tak do tří týdnů, kdy nastane čas první vakcinace. Do té doby samozřejmě nebudeme mládě oddělovat od matky,“ vysvětluje mluvčí zoologické zahrady Ivan Langr.

Až bude pohlaví jasné, vyhlásí zoo tradiční soutěž o jméno pro malé bílé tygří mládě.

Dnešní návštěvníci zoologické zahrady měli informaci o narození tygra jako překvapení. „Super, další skvělý počin téhle zoo. Těším se, až povyroste, půjdeme se na něj s malým podívat,“ usmívá se Bára Kašíková z Liberce.

Fotky a videa z tygří porodnice ve výběhu šelem dává zoologická zahrada na sociální sítě.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme