Kyjev nezaplatil dluhy za ruský plyn. Jednání v Bruselu vstupují do dalšího dějství

Rusko by dnes mohlo Ukrajině zastavit dodávky plynu a požadovat platbu předem. O půlnoci totiž vypršela lhůta, do kdy měl ukrajinský NAFTOHAZ zaplatit ruskému Gazpromu čtyři a půl miliardy dolarů dluhu. V Bruselu ale už třetím dnem pokračují jednání mezi Ruskem a Ukrajinou o cenách za dodávky plynu. Zatím bez výsledku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Free Digital Photos

Rusové a Ukrajinci mají dnes další pokus na dohodu o zajištění dodávek zemního plynu.

„Ruská delegace dostala pokyn, aby rozhovory vedla konstruktivně a bez ohledu na obtíže, které jednání provázejí,“ řekl prezident Vladimír Putin v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Cílem je podle Putina dosažení dohody, která bude přijatelná pro obě strany. Zdá se proto, že Gazprom se zastavením dodávek plynu Ukrajině, které by mohlo postihnout i Česko a další země EU, počká minimálně do konce bruselských jednání.

Ruský ministr energetiky Alexander Novak potvrdil, že instrukcí svého prezidenta se drží a Moskva vyjednává konstruktivně. Ukrajinci ale nesouhlasí se zvýšenou cenou za plyn, kterou po nich Rusové požadují.

Zkapalněný zemní plyn z Belgie by mohl suplovat případný výpadek dodávek z Ruska

Číst článek

Obě země se musí dohodnout na kompromisní ceně a zároveň na splátkách starých ukrajinských dluhů za dodávky plynu. Jednání ale zatím nebyla úspěšná.

Plynárenský gigant žádá, aby Kyjev zaplatil alespoň za poslední dva měsíce loňského roku, plus za letošní duben a květen. Dohromady dluh činí bez pěti milionů dvě miliardy dolarů.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme