Státní zástupci se chystají obžalovat Rittiga kvůli získávání tajných informací

Rok po vypuknutí aféry kolem Jany Nagyové (nyní Nečasové), kvůli které padla Nečasova vláda, policie stále analyzuje důkazy proti takzvaným kmotrům, kteří měli ze zákulisí údajně rozdělovat lukrativní úřady a ovlivňovat veřejné zakázky. Zatím nikoho z takzvaných kmotrů před soud neposlala. Nyní ukončila vyšetřování části případu, která se týká vynášení utajovaných informací. Z toho je kromě Nečasové obviněn i lobbista Ivo Rittig, státní zástupci se chystají podnikatele obžalovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Rittig jde k výslechu

Ivo Rittig jde k výslechu | Foto: Filip Jandourek

Na počátku všeho bylo podezření, že podnikatelé Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička a další manipulují veřejné zakázky.

„Prověřovali jsme organizovanou zločineckou skupinu osob, která podle našich informací fungovala na základě klientelistických vazeb. Cílem těchto vztahů byl neúměrný zisk,“ zdůvodnil před rokem šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Z takzvaných kmotrů, na které vyšetřování původně mířilo, obvinili olomoučtí žalobci zatím jen Ivo Rittiga, kterého se brzy chystají obžalovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Jany Nagyové, dnes Nečasové, sledují Eliška Malínská a Antonín Viktora

Policie totiž ukončila vyšetřování části případu, která se týká vynášení utajovaných informací. Z toho je kromě Nagyové, dnes Nečasové, obviněn i podnikatel Rittig.

„Trestný čin je objasněn natolik, že státní zástupce přistoupil k tomu, že obviněným umožní seznámit se se spisovým materiálem. Vyšetřování je skončené. Tato část společné trestní věci bude moci být postavena před soud,“ potvrdil olomoucký státní zástupce Pavel Komár.

Důkazy týkající se Romana Janouška stále vyšetřovatelé stále vyhodnocují a Tomáš Hrdlička jakoby z celého vyšetřování vypadl úplně.

Že by lobbisté měli přes Janu Nečasovou, vliv na klíčová rozhodnutí vlády, tehdejší premiér Petr Nečas z ODS odmítá.

„Jsem v politice více než dvacet let. Za těch dvacet let, pokud se nepletu, jsem pana Janouška viděl jedinkrát v životě a pana Rittiga asi třikrát nebo čtyřikrát. Vylučuji, že bych byl pod jejich vlivem. Navíc jejich vliv jsem za ty poslední tři roky poměrně výrazně umenšil,“ říká Nečas.

Vyšetřovatelé ale tvrdí, že tato linie kauzy nemusí být slepá. Při loňských domovních prohlídkách zabavila policie kromě peněz a zlata také množství dokumentů o podezřelých zakázkách. Jak dlouho bude jejich analýza trvat, nejde podle státního zástupce Pavla Komára odhadnout.

„Prověřování probíhá nadále velice intenzivně. Zabýváme se celou řadou skutečností. Řada úkonů ještě není k dispozici,“ upozorňuje Komár.

Případ byl nestandardní

Kolem celého případu tak stále panují pochybnosti. Krátce před svým nástupem do funkce je přiznala i ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO.

„Celý případ byl nestandardní. Neznám všechny důvody, které vedly k mimořádné akci, v důsledku které padla vláda a některé zákony, jako zákon o státním zastupitelství, nemohly být dále projednávány, případně schváleny,“ konstatuje Válková.

Obviněných je rok od velkého policejního zátahu, který ukončil vládu Petra Nečase, deset lidí. Vyšetřovatelům se před soud zatím podařilo dostat jen jednu z částí případu, a to údajné zneužití Vojenského zpravodajství.

V případu podle státního zastupitelství Nagyová zneužila tajnou službu k soukromému sledování tehdejší premiérovy manželky Radky. Obhajoba to popírá.

Obvinění tedy padla za zneužití tajné služby, vynášení tajných informací, korumpování poslanců a zneužití pravomoci. V žádném z nich se ale dosud nemluví o organizovaném ovlivňování veřejných zakázek, což původně zásah odstartovalo.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská, Anna Jadrná, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme