Neymar ve 22 letech povede fotbalovou Brazílii černobílým světem

Snad ani bájný obr Atlas nenesl na ramenou tak těžké břemeno jako mladík, ke kterému prosebně vzhlíží celá Brazílie. Ve dvousetmilionové zemi dnes začíná fotbalové mistrovství světa a přes všechny protesty je toužebným přáním fotbalem posedlého národa domácí turnaj vyhrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neymar za dohledu Scolariho trénuje trestné kopy

Neymar za dohledu Scolariho trénuje trestné kopy | Zdroj: Reuters

Jenže brazilská reprezentace teď rozhodně kvalitou nevyčnívá a skoro až nezdravě spoléhá na umění jediného muže. Jmenuje se Neymar da Silva Santos Júnior.

„Nepotřebuju být nejlepším hráčem, nechci se stát nejlepším střelcem - chci vyhrát mistrovství světa! Individuální mety mě nezajímají, protože nebudou znamenat vůbec nic, když nebudeme úspěšní jako kolektiv,“ říká Neymar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se cítí Neymar před MS se ho byl zeptat Jan Kaliba

Je mu 22 let, má za sebou první rok v Barceloně a před sebou už v tak útlém věku zřejmě nejtěžší zkoušku celé své kariéry. Dobře si uvědomuje, že dnešním zápasem proti Chorvatsku vstupuje do světa, který je černobílý.

Buď slavné vítězství, anebo propadák. Pro brazilského fanouška žádná střední cesta neexistuje. Ale v tiskové místnosti, která uvnitř stadionu v Sao Paulu praská ve švech, sedí rodák z nedalekého Mogi das Cruzes koncentrovaný, ale naprosto uvolněný.

„Jednou - na to si moc dobře vzpomínám - jsem byl před zápasem totálně vynervovaný. Bylo to ještě v Santosu před finále Poháru osvoboditelů. Večer před výkopem jsem se pořád převaloval v posteli a zabral jsem až v šest hodin ráno,“ vzpomíná.

Desítka pro nestřelce

„Teď sice začíná životní turnaj, ale už tyhle situace zvládám mnohem líp a nemívám problém usnout,“ dodává Neymar, ale za chvíli si tuhle větu rozmyslí a v dobrém rozmaru začne v nadsázce právě svým spánkem vydírat vedle sedícího kouče Felipeho Scolariho.

„Trenére, budu hrát? Povězte mi to, nebo se pořádně nevyspím,“ se smíchem naoko žadoní nepostradatelný útočník a Scolari zase v žertu tvrdí, že o tom bude teprve přemýšlet, než mu místo v základní sestavě dnešního zápasu přislíbí a nakáže mu, aby se vyspal dosyta.

Stadion v Natalu už je dávno hotový. Váznou práce v okolí | Foto: David Koubek

Neymar, podle mnohých brazilský Pelé současnosti, se svou kontrolou míče a pohyblivostí vymyká realitě brazilských útočných hráčů, kteří jinak ve světové špičce nepatří k výjimečným. Brazilský tým dneška se paradoxně může opírat spíš o výbornou obrannou řadu a silně týmové pojetí.

To všechno by ale při útoku na titul bylo k ničemu, pokud by Brazilci neměli rozdílového hráče - a tím má být právě mladý Neymar se zavazujícím číslem deset na zádech.

„Je to moc velká čest a odpovědnost nosit dres s tímhle číslem. Ten první, co na tomhle turnaji obléknu, pak věnuju své mamince, ta je mi nejdražší, aniž bych tím snižoval, jak důležití jsou pro mě můj syn nebo táta, prostě úzká rodina,“

Nejprve se ale bude Neymar snažit zlomit prokletí čísla deset v brazilské reprezentaci. Od dob Rivalda v mistrovském roce 2002 se žádný další hráč, který oblékl tohle číslo typické pro kanonýry, na mistrovství světa za Brazílii netrefil.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme