San Antonio přestřílelo obhájce v Miami a ve finále NBA opět vede

Basketbalisté San Antonia předvedli ve třetím finálovém utkání NBA dvojnásobným úřadujícím šampionům z Miami na jejich palubovce útočný koncert a v sérii na čtyři vítězné opět vedou - 2:1 na zápasy. Další se hraje v noci ze čtvrtka na pátek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trumfy San Antonia ve finálové sérii s Miami Kawhi Leonard (2) a Boris Diaw (33)

Trumfy San Antonia ve finálové sérii s Miami Kawhi Leonard (2) a Boris Diaw (33) | Zdroj: Reuters

Kawhi Leonard, hostující křídelník a obránce největší hvězdy Heat LeBrona Jamese, nastřílel ve dvou dosavadních zápasech finálové sérii dohromady 18 bodů. Dnes v noci si ovšem vytvořil kariérní maximum s 29 body, když minul jen tři trojkové pokusy a jeden trestný hod.

Běžely poslední sekundy úvodního dějství, Spurs měli možnosti poslední střely, kterou si přes obranu nebezpečně vyhlížejícího Chrise “Birdmana“ Andersena na vrcholu tříbodového území vzal Argentinec Manu Ginobili. Jeho tříbodový pokus byl příliš dlouhý, ale po odrazu od desky a obroučky nakonec skrz propadl.

Tahle situace jako by charakterizovala třetí finálové utkání, nebo alespoň jeho poločas, protože za už zmíněnou úvodní čtvrtinu dali hosté 41 bodů. Heat měli na kontě 25 a jediný, kdo dokázal držet se Spurs krok, byl LeBron James, autor v tomto úseku 14 bodů.

Ovšem svěřenci kouče Gregga Popoviche pokračovali v kolektivním pojetí plném nečekaných a nesobeckých přihrávek, ale hlavně i nadále a jejich úspěšnost střelby byla závratná.

Rekordní poločas

Z prvních 21 pokusů proměnili hráči San Antonia 19. Nakonec v první půli stříleli z pole s úspěšností 75,8% (25-33), čímž vytvořili nový rekord NBA. Navíc si vybodovali nadějný dvouciferný náskok za stavu 71:50.

Miami pomohla až poločasová přestávka a možná i potíže s fauly jejich ústředního rozehrávače Maria Chalmerse. Domácí postupně smazali z náskoku 17 bodů a dostali se na dostřel 74:81, ale v pohodě hrající San Antonio nepřipustilo žádné drama.

V poslední čtvrtině zpevnil texaský celek výrazně obranu, nutil hráče Miami ke ztrátám, ti jich udělali 6 z celkových 20, nakonec Spurs dokráčeli v American Airlines Arena k vítězství 111:92.

Lebron James jakoby nemohl uvěřit, že jeho tým na SAS ve 3. finále nestačí | Foto: Reuters

Trenérovi San Antonia vyšel taktický tah s malou sestavou, když pivota Tiaga Splitra nahradil v základu Borisem Diawem. Kromě Leonarda zatížili konto domácích další čtyři dvouciferní střelci – Duncan, Green, Parker i z lavičky chodící Ginobili.

V dresu Miami byl na čele statistik James, který ke 22 bodům, přidal 5 doskoků, 7 asistencí, 5 zisků, ale také 7 ztracených míčů. Stejný počet bodů nastřílel i Wade a v tabulce nejlepších střelců play-off NBA všech dob předskočil na 17. příčce Dirka Nowitzkého.

Chris Bosh zůstal na 9 bodech, zato se stoprocentní úspěšností. Přes deset bodů se dostal ještě Ray Allen (11) a Rashard Lewis (14). Dvojnásobní šampioni z Miami prohrávali i loni se stejným soupeřem 0:1 a 1:2 na zápasy, a nakonec mohli slavit.

Zatím to ale vypadá, že se zkušený tým San Antonia z loňska poučil a nyní má blíž k pátému titulu od roku 1999 pod vedením trenéra Popoviche než družstvo Miami k velmi ceněnému three-peatu.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme