Obama zvažuje asistenci irácké vládě v boji proti ozbrojencům. Vyslání vojáků vyloučil

Americký prezident Barack Obama znovu vyloučil nasazení amerických vojáků v Iráku. Sunnitští radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě už obsadili několik iráckých měst a hrozí útokem na Bagdád. Obama řekl, že Američané by mohli pomoci zlepšit akceschopnost iráckých sil. O konkrétních formách pomoci ale Bílý dům teprve rozhodne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

"Bojové jednotky už do Iráku nevyšleme. Požádal jsem ale svůj tým pro otázky národní bezpečnosti, aby zjistil, jak jinak můžeme podpořit irácké bezpečnostní složky. Formu americké podpory vyhodnotím v následujících dnech,“ prohlásil Obama.

Spekuluje se o možných leteckých úderech nebo o zásazích bezpilotními letouny. Experti podotýkají, že to ale není akce bez rizik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Spojených států Iráku informovala washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě se nepohybují ve frontové linii, hrozí, že by údery mohly zasáhnout civilní cíle.

Otázkou je, jestli má smysl dodávat výzbroj nebo munici, když sama irácká vláda dobrovolně skládá zbraně.

Ozbrojenci se v minulých dnech zmocnili neupřesněného množství americké výzbroje včetně helikoptér. Z bank uloupili 425 milionů dolarů.

Islamisté směřují na Bagdád, iráčtí vojáci před nimi prchají

Číst článek

Americký prezident také zdůraznil, že problémy Iráku musí řešit irácká vláda. Zároveň vyzval Bagdád, aby se snažil urovnat sektářsky motivovaný konflikt mezi většinovými šíity a sunnity.

Obama označil rychlý postup islamistických bojovníků za riziko nejen pro Irák, ale i sousední země a celý region.

Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy, aby opustili Irák. V Kurdistánu zatím mohou zůstat

Číst článek

Vojenská situace v Iráku | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme