Ve Zlíně začíná svátek dětské kinematografie. Letos poprvé s festivalovým zámkem

Zlín je ode dneška opět světovým centrem dětského filmu. Už po čtyřiapadesáté se tam sjíždějí herci, režiséři a producenti na tradičním Zlín Film Festivalu. A samozřejmě také děti. Pro ně i jejich rodiče pořadatelé připravili stovky filmů, soutěže, výstavy a spoustu další zábavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze Zlín Film Festu - Plné Velké kino před zahajovací festivalovou projekcí

Ze Zlín Film Festu - Plné Velké kino před zahajovací festivalovou projekcí | Foto: Tomáš Pilát | Zdroj: Český rozhlas

Jednou z novinek letošního ročníku bude festivalový zámek, království pro nejmenší návštěvníky. Podrobnosti přibližuje marketingová ředitelka Barbora Szolonyová:

„Bude tam velká herna, relax zóna i spousta tvořivých dílniček, také různé workshopy pro dospělé – maminky i tatínky. Budou tam navíc trampolíny, skákací hrady, koloběžky, malování na zeď; všechno to, co děti mají rády.“

Festivalový zámek vyroste přímo v centru města. Plné budou už tradičně kinosály multiplexu Zlaté jablko i Velké kino. Tam dnes vše začíná.

55 zemí, 10 světových premiér

Podle programové ředitelky Markéty Pášmové museli organizátoři vybírat z rekordních, více než tří tisíc přihlášek:

„Největší zájem byl ze strany studentských tvůrců a animátorů. Počtem filmů, který se ustálil na čísle 365, jsme se snažili poptávce vyjít trochu vstříc a zařadili jsme o něco více animovaných i studentských filmů.“

Úvodní brazilský snímek začnou promítat už v deset hodin. Jmenuje se Taina a Amazonská legenda. Organizátorům se dokonce podařilo přivézt hlavní představitelku, malou indiánskou holčičku, která před natáčením filmu vůbec netušila, že něco takového existuje.

Tradičně se na festivalu představuje i uceleně jedna národní kinematografie. Letos je to polská.

„Kohokoli uvědomím, že budeme mít polskou kinematografii, tak si řekne: bude Lolek a Bolek. Takže ano, samozřejmě představíme Bolka a Lolka. A třeba spousta lidí neví, že slavný Lovec Pampalini je polský, takže i ten tu bude,“ říká Jaroslava Hynštová z programového oddělení.

Letos festival obeslalo 55 zemí a diváci zhlédnou deset světových premiér. Filmy i doprovodné programy oživí Zlín do 5. června.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme