Frýdek-Místek chce chránit historické budovy textilek. Majitelům se to nelíbí

Památkáři, úředníci i podnikatelé dnes ve Frýdku-Místku řešili budoucnost historických textilek. Ve městě jsou jich desítky a radnice chce, aby je před zkázou ochránila památková zóna. Podnikatelům se to ale nelíbí, proto se teď snaží najít se zastánci starých cihlových budov společnou řeč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá Landsbergerova přádelna ve Frýdku-Místku

Bývalá Landsbergerova přádelna ve Frýdku-Místku | Foto: Iva Havlíčková

Speciální pracovní skupina přitom ve městě vznikla paradoxně až poté, co se nepodařilo před demolicí zachránit jednu z nejvýraznějších textilních budov, přes 130 let starou Landsbergerovu přádelnu.

Z Landsbergerovy přádelny už nezbylo skoro nic, sutiny po mohutné cihlové stavbě pomalu odklízejí bagry. V okolí je ale řada dalších textilních budov.

„Tady byl sklad Slezanu. V létě tam máte perfektní chládek, dají se výborně využít. Je to dominanta Frýdku. Ale tady se všechno devastuje,“ říká Hana Bambušková, která má v jedné z budov účetní firmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O historické budovy textilek ve Frýdku-Místku se zajímala reportérka Iva Havlíčková

Obava o osud historických textilek spojila dohromady město s památkáři. Společně usilují o to, aby se zbytek textilních provozů zachránil vytvořením nové památkové zóny.

„Myslím, že je to jediný nástroj, jak zabránit dalším demolicím. Město bude usilovat o vytvoření památkové zóny a doufám, že se na tom shodneme jak s vlastníky nemovitostí, tak s Národním památkovým ústavem,“ uvádí primátor města Michal Pobucký z ČSSD.

Nová památková zóna má zabrat rozsáhlé území okolo nádraží, které bylo v posledních desetiletích 19. století tovární výstavbou velmi ovlivněno. Podle Michaely Ryškové z Národního památkového ústavu vnesly tovární budovy do města nové měřítko.

Zástupci vlastníků budov se ale proti plánům na plošnou ochranu bouří. Advokát Richard Mencner zastupuje společnost Textil Invest.

Bývalá Landsbergerova přádelna ve Frýdku-Místku | Foto: Iva Havlíčková

„Návrh na zřízení památkové zóny, který jsme viděli, omezuje absolutně všechno, tedy jakoukoli dispozici s nemovitostí. Jsou tu vlastníci nemovitostí, které byly postaveny třeba v 50. letech a které nemají nic společného s památkovou péčí. Ti budou muset absolvovat řízení, že mohou provést jakoukoli změnu na své nemovitosti, protože jsou v památkové zóně,“ upozorňuje Mencner

Pracovní skupina má najít kompromis mezi zájmy památkářů, města a vlastníky budov. Scházet se bude každých čtrnáct dnů. Landsbergerovu přádelnu se ale zachránit nepodařilo. Pan Jaroslav tam před lety pracoval, teď demolici sleduje z chodníku za plotem.

„Stejnak by to nechali spadnout, co by tu udělali, hypermarket se do toho nenastěhuje. Než aby to opravili, nechají to spadnout a pak to stejnak zbourají,“ myslí si pan Jaroslav.

Vlastníci historických nemovitostí tvrdí, že už žádné další demolice nechystají. Záruky ale nenabízejí.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme