Ostrovský klub Zašívárna nabízí sportovní vyžití mladým lidem ze sociálně slabých rodin

V Ostrově u Karlových Varů začal fungovat klub pro mládež s nezvyklým názvem - Zašívárna. Zařízení vzniklo pro potřeby mladých lidí ze sociálně slabých rodin. Pracovníci střediska budou nabízet rady a pomoc v nouzi. Klientům střediska bude k dispozici zázemí pro sport a společenské akce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Kubínová a Vendula Kádárová z nového klubu Zašívárna

Lenka Kubínová a Vendula Kádárová z nového klubu Zašívárna | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Klub je otevřen pro děti a mládež od 15 do 26 let.

„Primárně se teď zaměřujeme na volnočasové aktivity, což znamená, že dětem nabídneme nějakou činnost v rámci odpoledne. Nejčastější důsledek nepříznivé sociální situace je nuda,“ popisuje šéfka nového ostrovského klubu pro mládež Lenka Kubínová.

Do klubu může přijít v určených hodinách prakticky kdokoliv, kdo hledá využití volného času a z nějakého důvodu nechce nebo nemůže být součástí běžných sportovních oddílů a dalších organizací. Do klubu mohou dorazit i ti, kteří hledají novou cestu anebo pomocnou ruku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V klubu pro mládež Zašívárna natáčel reportér Zdeněk Trnka

„Naším cílem není dělat něco za klienta. Vždycky klienta pomocí individuálního plánu, který si sestavíme bod po bodu, směrujeme k tomu, aby si věci zařizoval sám. My jsme mu jen určitou oporou, kostrou, která to drží, ale fyzicky si ty věci opravdu musí zařizovat sám,“ vysvětluje Kubínová.

Obdobná zařízení už fungují v nedalekých Karlových Varech, Jáchymově a v dalších místech na českém severozápadě.

„Zkušenosti máme z Chomutova, z Kadaně. Z Kadaně si odnášíme ohromnou zkušenost – nedávno se pracovníkům podařilo motivovat klienty, kteří už byli evidovaní na úřadu práce, aby šli zpátky do školy,“ uvádí kolegyně Vendula Kádárová.

Nízkoprahové centrum a klub pro mládež v Ostrově provozuje občanské sdružení Světlo Kadaň, které na projekt získalo grant. Ve stávající podobě má klub fungovat 14 měsíců. Ani potom by ale neměl přestat pracovat.

„Samozřejmě nechceme za 14 měsíců zabouchnout dveře, zamknout tady. Budeme se snažit, aby klub nadále pokračoval. Budeme se snažit i o to, abychom mohli rozšířit cílovou skupinu, aby sem mohly chodit nejen děti od patnácti let, ale i ty menší od šesti let věku,“ plánuje ředitel občanského sdružení Luděk Kočí.

Ostrovská radnice projekt sice nefinancuje, její představitelé ale činnost střediska podporují alespoň ideově. I starosta Pavel Čekan z ČSSD totiž uznává, že problémů má dnešní mládež pocházející ze slabých sociálních vrstev víc než dost.

„Já bych tomu klubu spíše přál co nejméně klientů, ale bohužel skutečnost je jiná. Jsem rád, že existuje organizace nebo klub, který se umí postarat o děti, kterým my neumíme pomoci běžným způsobem, například nabídkou sportovního zařízení v městském domu dětí a mládeže,“ uzavírá Čekan.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme