Přes 60 let hráli Luba Skořepová a Miloš Nesvadba v ND, ve středu naposledy

Naposledy na scéně Národního divadla vystoupila Luba Skořepová a Miloš Nesvadba. Nejstarší členové činoherního souboru se s jevištěm a diváky rozloučili derniérou Gogolova Revizora. Na prknech první české scény hráli více než 60 let. Luba Skořepová loni oslavila devadesátku, Miloši Nesvadbovi bylo letos v dubnu 89 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luba Skořepová

Luba Skořepová | Foto: Pavla Kopřivová

Stále svěží a usměvavá Luba Skořepová a její kolega Miloš Nesvadba, který je též oblíbeným kreslířem a karikaturistou, se poprvé na scéně Zlaté kapličky potkali před půl stoletím. Hráli tehdy v Gogolově hře Revizor.

„Tady jsem poznala ty nádherné Smolíky, Šejbalové a Baldové a krásné dramaturgy. Lidi vždycky čekali v houfech před divadlem…,“ zavzpomínala Luba Skořepová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve středu odehráli Luba Skořepová a Miloš Nesvadba poslední představení v ND, rozloučili se po 60 letech. Byla u toho redaktorka Michaela Vetešková

Miloš Nesvadba začínal jako dvacetiletý ve Studiu Národního divadla u Jindřicha Honzla a roku 1948 přešel do činohry. Hrál hlavně komické role.

„Když jsou dobří kolegové, tak se tam každý těší. Jde jen o to dát ten soubor dohromady. Ale to věcí šéfa. Ono se to potom dobře hraje to divadlo,“ prohlásil.

Luba Skořepová odehrála v Národním divadle od roku 1948 skoro 140 rolí. Pracovala s Alfrédem Radokem, Otomarem Krejčou i Miroslavem Macháčkem a Evaldem Schormem.

„Nečekala jsem takový smutek v sobě. I když hraju jinde, nekončím. S herectvím budu pořád, pokud budu moct. Ale jsou to tři životy, není to jeden život,“ přiznala.

„Já se cítím šťastný, protože být na jevišti tohoto divadla tolik let, s tolika krásnými kolegy, to vždycky stálo za to. Takže: na zdraví!“ dodal Miloš Nesvadba.

Chodba v zákulisí k šatnám umělců, historická budova Národního divadla | Foto: Národní divadlo, Karel Lupoměský, Roman Pavlíček

Michaela Vetešková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme