Gastronomické slavnosti v Kutné Hoře lákají na atmosféru První republiky

Vrátit se na začátek 20. století a třeba také ochutnat gurmánské speciality té doby. I takový zážitek slibují pořadatelé Gastronomických slavností, které dnes bude hostit Kutná Hora. Vařit budou nejen zkušení šéfkuchaři, ale i učni, kteří se na profesní dráhu teprve chystají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kutná Hora - chrám sv. Barbory

Kutná Hora - chrám sv. Barbory | Foto: Lenka Ševčíková

„Našim hlavním jídlem bude králík na česneku, respektive vykostěné králičí stehno s konfitovaným česnekem a nastavenou kaší. Typicky staročeské jídlo,“ přibližuje chystané menu Karel Polívka, mistr odborného výcviku kutnohorské Střední školy řemesel.

Kutnohorští učni ale nejsou těmi jedinými, kdo dnes nabídne k ochutnání staročeská jídla i pochoutky moderní gastronomie. Stačí letmý pohled do nabídky menu a hned se před vámi otevře svět delikates.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co čeká návštěvníky kutnohorských Gastronomických slavností, zjišťoval reportér Michal Trnka

Ochutnat budete moci třeba candáta s česnekem, tymiánem a červenou čočkou, jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou, pošírované račí ocásky s citronovou omáčkou, jelení biftečky nebo třeba klasický guláš.

„Podél Jezuitské koleje až k Vorlíčkovým sadům bude zhruba 36 stánků s různým sortimentem, s různou nabídkou místních obchodů, restaurací, vinařů. Budou tam pivovary, pekárny,“ láká do Kutné Hory jedna z organizátorek Gastronomických slavností Veronika Lebedová.

U chrámu svaté Barbory i v přilehlých zahradách někdejší Jezuitské koleje by na vás na každém kroku měla dýchnout atmosféra začátku 20. století.

Podle další pořadatelky Hany Musílkové téma, které rozhodně není náhodné a má hodně společného se seriálem První republika, který každý pátek vysílá České televize. „Spousta lidí už ví, že ústřední motiv První republiky, vila Valentových, se nachází v Kutné Hoře.“

Bohatý doprovodný program Gastronomických slavností snad dobovou atmosféru na dvou jevištích dokonale dokreslí. Slavnosti začínají hodinu před polednem a potrvají až do 19 hodin. Nezapomeňte ale na staré známé a v tomto případě tak trochu upravené přísloví - Kdo dřív přijde, tentokrát dřív ochutnává…

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme