Gastronomické slavnosti v Kutné Hoře lákají na atmosféru První republiky
Vrátit se na začátek 20. století a třeba také ochutnat gurmánské speciality té doby. I takový zážitek slibují pořadatelé Gastronomických slavností, které dnes bude hostit Kutná Hora. Vařit budou nejen zkušení šéfkuchaři, ale i učni, kteří se na profesní dráhu teprve chystají.
„Našim hlavním jídlem bude králík na česneku, respektive vykostěné králičí stehno s konfitovaným česnekem a nastavenou kaší. Typicky staročeské jídlo,“ přibližuje chystané menu Karel Polívka, mistr odborného výcviku kutnohorské Střední školy řemesel.
Kutnohorští učni ale nejsou těmi jedinými, kdo dnes nabídne k ochutnání staročeská jídla i pochoutky moderní gastronomie. Stačí letmý pohled do nabídky menu a hned se před vámi otevře svět delikates.
Co čeká návštěvníky kutnohorských Gastronomických slavností, zjišťoval reportér Michal Trnka
Ochutnat budete moci třeba candáta s česnekem, tymiánem a červenou čočkou, jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou, pošírované račí ocásky s citronovou omáčkou, jelení biftečky nebo třeba klasický guláš.
„Podél Jezuitské koleje až k Vorlíčkovým sadům bude zhruba 36 stánků s různým sortimentem, s různou nabídkou místních obchodů, restaurací, vinařů. Budou tam pivovary, pekárny,“ láká do Kutné Hory jedna z organizátorek Gastronomických slavností Veronika Lebedová.
U chrámu svaté Barbory i v přilehlých zahradách někdejší Jezuitské koleje by na vás na každém kroku měla dýchnout atmosféra začátku 20. století.
Podle další pořadatelky Hany Musílkové téma, které rozhodně není náhodné a má hodně společného se seriálem První republika, který každý pátek vysílá České televize. „Spousta lidí už ví, že ústřední motiv První republiky, vila Valentových, se nachází v Kutné Hoře.“
Bohatý doprovodný program Gastronomických slavností snad dobovou atmosféru na dvou jevištích dokonale dokreslí. Slavnosti začínají hodinu před polednem a potrvají až do 19 hodin. Nezapomeňte ale na staré známé a v tomto případě tak trochu upravené přísloví - Kdo dřív přijde, tentokrát dřív ochutnává…