Královéhradecký kraj chce usilovat o dotace i ve spolupráci s Poláky

Mohlo se jmenovat Nové Sudety, ale nakonec po komplikovaných jednáních dostalo jméno Novum. Jedná se o uskupení několika českých a polských regionů, jehož smyslem je lepší čerpání evropských dotací. Zastupitelé Královéhradeckého kraje dnes schválili stanovy a úmluvy seskupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc | Foto: Filip Jandourek

Překvapivě nejtěžší bylo dohodnout jméno – postupně se řešilo několik názvů. Nakonec se celkem devět českých a polských subjektů dohodlo na jménu „Novum“.

Mezi návrhy byly i Nové Sudety, ty však neprošly. Podle královéhradeckého krajského zastupitele Jiřího Veselého (KDÚ-VPM) je to přitom logické a snadno zapamatovatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané spolupráci českých a polských regionů natáčel redaktor Jiří Fremuth

„Ten nový název Novum nikomu nic neřekne a bude se ta značka dostávat na trh dlouhou dobu. Uvidíme, jestli se to vůbec ujme, jestli to nebude do určité míry jenom prázdný název, který si nikdo pamatovat nebude,“ poznamenal Veselý.

Výhrady k původnímu názvu Nové Sudety však vedly k tomu, že třeba v Pardubickém kraji v polovině dubna zastupitelé stanovy nového svazku neschválili.

Nové seskupení má pomoci čerpat evropské peníze na velké přeshraniční projekty.

„Já to vidím jako velmi důležitou věc pro Královéhradecký kraj, je to možný zdroj prostředků do silnic a na další infrastrukturu a cestovní ruch v pohraničí,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Dolnoslezské vojvodství, Pardubický, Liberecký, Olomoucký a Královéhradecký kraj by tak mohly získat na evropských dotacích miliony eur.

„To je právě to umění ty projekty najít tak, aby byly řešitelné a přinesly nějaký význam, protože ono to bude mít určitě i nějaké parametry, co ty projekty budou muset splňovat, což ještě v tuto chvíli přesně neznáme,“ řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml (KSČM).

Sídlo nového seskupení by mělo být v Jelení Hoře v Polsku. Konečná dohoda o spolupráci na územích, kde žije pět milionů lidí, by mohla být podepsána 10. srpna při tradiční Svatovavřinecké pouti na vrcholu Sněžky.

ČTK, Jiří Fremuth, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme