Musíme ukázat, že náš tým není jen Ronaldo, zní z portugalské kabiny

Neymar drží na mistrovství světa nad vodou nevýraznou Brazílii, Lionel Messi svými góly zásadně pomáhá podobně se trápící Argentině a teď je řada na dalším do party hvězd světového fotbalu. Portugalec Cristiano Ronaldo musel skousnout v prvním zápase debakl 0:4 od Němců, teď ho čeká proti Američanům typ zápasu, v kterém o sobě umí dát vědět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo musel se svým Portugalskem v úvodním zápase na MS skousnout porážku 0:4 od Německa

Cristiano Ronaldo musel se svým Portugalskem v úvodním zápase na MS skousnout porážku 0:4 od Německa | Zdroj: Reuters

„Cristiano odehrál poslední zápas a po něm s námi absolvoval všechny tréninky, takže je dostatečně fit, aby mohl hrát,“ říká Raúl Meireles, podle kterého nejsou pochyby o Ronaldově zdraví na místě.

Problémy s kolenem by ho o start proti Američanům připravit neměly a Portugalci, i když se k tomu snaží neupínat, by v to měli doufat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozici Cristiana Ronalda v portugalské reprezentaci přiblížil Jan Kaliba

S nářezem od Němců v prvním zápase skupiny G nic nezmohl, ale teď už je to proti Američanům buď - anebo. A právě v takových zápasech kapitán Ronaldo obvykle ukazuje, jak zásadním přínosem je pro současný portugalský tým.

„Myslet si, že nás zachrání jenom to, že máme v týmu nejlepšího hráče světa, to by byl hrozný omyl. Je pravda, že je to hodně právě Cristianova zásluha, že jsme na šampionátu. Umí nás v těžkých situacích podržet, dává důležité góly jako v baráži proti Švédsku nebo na EURu před dvěma lety proti Dánům, Nizozemcům nebo Čechům,“ přiznává trenér Portugalska Paulo Bento.

Podle něj ale i hvězda takového formátu potřebuje, aby fungovalo celé mužstvo kolem něj.

„Víme, že tuhle podporu mu musíme poskytnout, jinak si balíme kufry, jedeme domů a můžeme zapomenout na postup do další fáze,“ vystihuje Bento názorně situaci, která pro Portugalce není vůbec růžová.

Může se stát, že po druhém zápase dopadnou podobně jako jejich sousedi ze Španělska, kteří budou třetí utkání v Brazílii hrát už jen z povinnosti, a pak jim začne dovolená.

Trénink Portugalska před důležitým zápasem proti USA | Foto: Jan Kaliba

Vzhledem k hrozivému skóre Portugalce totiž skoro jistě vyřadí nejen porážka, ale i remíza s Američany. Stačí tedy, aby jeho někdejší spoluhráč z Manchesteru United brankář Tim Howard od Ronalda nedostal gól.

„Doufám, že mi žádný nedá, ale nemám v rukávu žádný fígl, jak mu v tom zabránit. On je v tomhle jedinečný a hned jak v United před jedenácti lety vstoupil do dveří, tak jsem věděl, že to bude výjimečný hráč,“ nechal se slyšet Howard.

„Má schopnosti, které jsem u nikoho jiného neviděl - je silný, skvělý ve vzduchu, výborná práce s míčem i střela a hlavně se pořád zdokonaluje, pracovitějšího hráče jsem nepoznal. Máme plán, jak ho zastavit, teď záleží na tom, jak ho zvládneme uskutečnit,“ doplnil americký brankář.

Zápas Portugalska s USA začne na stadionu v Manausu o půlnoci.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme