V Kroměříži vystavují originální kostýmy z legendární Arabely

Seriál Arabela je pro dnešní čtyřicátníky a možná i starší kultovní záležitostí. Ostatně, každou další reprízou přibírá nové diváky. Do říše pohádek s princeznami Arabelou a Xénií, zlým Rumburakem, panem Majerem nebo jezevčíkem Pajdou teď dává nahlédnout Muzeum Kroměřížska. Expozice nazvaná Arabela představuje asi dvacítku originálních seriálových kostýmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostýmy z Arabely

Kostýmy z Arabely | Foto: Pavel Sedláček

Kdo z nás si v duchu nepřál mít jeden ze tří kouzelných seriálových prstenů, zatočit jím a splnit si přání.

„Tady ty kouzelné prsteny máme. Je jich celkem pět, ale v pohádce se vyskytovaly pouze tři,“ říká kurátorka výstavy Sylvie Pitruzello. Vedle uzamčených kouzelných prstenů jsou k vidění i šaty princezny Arabely. Jsou docela maličké. Představitelka titulní role Jana Nagyová žádný obr rozhodně nebyla.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Muzeu Kroměřížska natáčel redaktor Pavel Sedláček

„Byla velice štíhlounká. Toto jsou originály, které samozřejmě běžný návštěvník vyzkoušet nemůže, ale máme nadělané repliky jak pro malé, tak pro velké. Takže když k nám přijdete, tak si budeme moci všechno vyzkoušet, je tady kabinka nachystaná, jsou tady i doplňky,“ doplňuje kurátorka.

Kroměřížská výstava uvádí i některé kuriozity nebo chyby v seriálu. Problém byl například s trpaslíky. „Sedm malých mužíčků bylo velmi těžké obstarat, takže nikdy v celém seriálu nemáme možnost vidět všech sedm trpaslíků pohromadě,“ vysvětluje Pitruzello.

Do seriálu se nechtěně dostala i olympiáda. „Když je tam režisér Novák a asistent Gross, kteří si prohlížejí fotky Rumburaka, tak se tam objeví i olympijské kruhy z letní olympiády v Moskvě z roku 1980,“ upřesňuje.

Kurátorka výstavy Sylvie Pitruzzello u kostýmu Arabely | Foto: Pavel Sedláček

Další chyba v seriálu se týká vodníka v podání Josefa Dvořáka. „V 9. díle se objevuje v davu vodník, ale ten už vlastně v předchozím díle utekl do říše lidí, takže to je taková jedna z chyb. Nebo pak je tam roztrhaná fotografie Petra ve čtvrtém díle. V 5. díle najednou opět ta fotografie je v celku, vlastně kdy ji nalezne princezna Xénie,“ dodává Pitruzello.

Výstava potrvá v Muzeu Kroměřížska do konce srpna.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme