V Praze vzniká ambulance zaměřená na alkoholiky a narkomany z řad mladistvých

V Praze U Apolináře vzniká nová ambulance zaměřená na závislosti u dětí a mladistvých. Bude jediná svého druhu v Česku a zaměří se hlavně na Prahu a střední Čechy. Šéf pracoviště Michal Miovský odhaduje, že v této spádové oblasti bude kolem pěti tisíc pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Miovského pije alkohol pravidelně 60 procent dopívajících, k cigaretám se děti dostávají zcela běžně několik let před tím, než dostanou občanský průkaz, ale hrozbou je třeba i toluen, který je levný a snadno dostupný.

„Věci, které možná v devadesátých letech vypadaly, že jsou na ústupu, na ústupu nejsou, a zejména třeba u lidí žijících v sociálně vyloučených lokalitách jsou těkavé látky obrovským tématem,“ poznamenal Miovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové zařízení pro závislé z řad mladistvých se zajímal redaktor Ľubomír Smatana

Podle něj se tento druh závislosti týká i dětí už ve věku od osmi let.

Nové pracoviště nebude žádná záchytka pro mladistvé. Do ambulance musejí přijít dětští pacienti dobrovolně.

Jejich závislosti pak budou řešit psychiatr, psycholog, speciální pedagog a expert na drogy, a to vždy ve spolupráci s rodinou.

„Současně bude i jedním z hlavních úkolů během toho pilotního prvního roku ověřovat, od jakého momentu jsou ty problémy natolik vážné, že už to není na ambulantní léčbu, ale je to třeba nejdříve na detox,“ dodal Miovský.

Léčbu dětí a mladistvých v souvislosti se závislostí hradí pojišťovna VZP. Vloni takových pacientů evidovala 1500.

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme