Na český trh s chytrými telefony nově vstupuje výrobce z Ruska

Konkurence mezi výrobci chytrých telefonů v Česku se stále rozrůstá, jejich prodeje se zvyšují. Na trhu se dnes objevil další smartphone, který vyrábí firma Yota Devices se sídlem v Moskvě. Dnes představila svůj Yotaphone.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Přístroj je unikátní v tom, že má dva displeje. Ten druhý, nadstavbový, umožňuje čtení připomínek, zpráv, tweetů nebo mailů. Použít se dá i jako elektronická čtečka. Funguje i v případě, že se baterie v telefonu úplně vybije.

Jako nováček si firma na českém trhu věří. Považuje jej za jednu z klíčových oblastí pro svůj byznys. Potvrzuje to i Jens-Uwe Theumer, viceprezident firmy Yota Devices pro Evropu a Blízký východ.

„Neumím vám teď říct, kolik procent na zdejším trhu budeme mít, jestli to bude pět, deset nebo patnáct procent. Je tady hodně velkých firem, ale během tří let se tady chceme usadit a kus trhu pro sebe získat,“ říká.

Podle serveru mobilmania.cz byl z pohledu tržeb jedničkou na českém trhu v prvních dvou letošních měsících jihokorejský Samsung. Následují Apple a Nokia. Sedm z deseti prodaných telefonů na českém trhu jsou smartphony. Z pohledu obratu tvoří chytré telefony až 80 procent celkových tržeb.

Podle odborníků by nápad se dvěma displeji mohl uspět. Uživatele nejspíš zaujme právě tím, že jim umožní telefon používat jako elektronickou čtečku knih. Na to prý Češi slyší.

„O Češích se říká, že jsou národ čtenářů, takže možnost číst na mobilu pohodlně na elektronickém inkoustu je zajímavá. Navíc knížky prodávané v Česku ten telefon bude podporovat,“ podotýká redaktor Hospodářských novin Otakar Schön.

„Problém je ale cena. Za 14 tisíc korun koupíte v tuto chvíli mnohem lepší nebo lépe vybavené telefony. Záleží na tom, jak moc chcete tu elektronickou čtečku. Malou skupinu fanoušků si tento telefon najde,“ dodává.

Odbyt smartphonů podle analytiků společnosti IDC loni na globálním trhu poprvé překročil jednu miliardu přístrojů. A počet chytrých mobilů v Evropě se podle studie Ericsson Mobility Report do roku 2019 zvýší z letošních 475 milionů na 765 milionů. Tím tedy přesáhne počet obyvatel celého kontinentu.

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme