V kauze zneužití Vojenského zpravodajství dostala Jana Nečasová podmínku

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství. Po předběžném projednání obžaloby jí minulý pátek udělil v neveřejném jednání roční podmíněný trest s odkladem na čtyři roky. Zároveň má Nečasová zákaz působit ve státní správě. Žalobci proti rozhodnutí soudu podají odpor. Případ tak soud projedná v hlavním líčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová (dříve Nagyová) na archivním snímku z loňského září

Jana Nečasová (dříve Nagyová) na archivním snímku z loňského září | Zdroj: ČTK

Soud rozhodl také o dalších třech lidech obžalovaných ve stejné kauze, tedy o Janu Pohůnkovi, Ondreji Páleníkovi a Milanu Kovandovi.

„V případě Jany Nečasové byl vydán trestní příkaz, v případě plukovníka Pohůnka bylo zastaveno trestní stíhání a v případě zbylých dvou obžalovaných byla věc postoupena ministerstvu obrany k vyřízení jako disciplinární delikt,“ vysvětlila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším postupu žalobců v kauze Vojenského zpravodajství mluvil na Radiožurnálu vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Advokát Nečasové Eduard Bruna zatím rozhodnutí soudu nekomentoval. „Slyšel jsem od novinářů, že moje klientka údajně byla nepravomocně na Praze 1 soudem odsouzena, ale já to rozhodnutí neviděl, nemám ho prozatím k dispozici, tak ho nemohu komentovat,“ řekl Českému rozhlasu Bruna.

Zpravodajec Pohůnek čelil spolu s bývalými šéfy rozvědky Páleníkem a Kovandou obžalobě za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Pro někdejší šéfku kabinetu a nynější manželku premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou údajně sledovali Nečasovu tehdejší ženu Radku. Pohůnka spolu s dalšími poslal soud loni v červnu do vazby, kde strávil déle než měsíc.

Soud zastavil stíhání Jana Pohůnka v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Číst článek

„Samozřejmě jsme od počátku navrhovali podobné rozhodnutí. Dlouho to trvalo, teprve teď si někdo konečně všiml důvodů, pro které to takto mělo skončit,“ uvedl Pohůnkův advokát Michal Hráský.

Úvahy o možném uplatnění odškodnění zatím považuje za předčasné: „S klientem se o všem poradím. Ale teď bych řekl, že je to ještě předčasné, protože rozhodnutí není pravomocné.“

Ištvan: Za obžalobou si stojíme

Žalobci se proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 ohradí. Českému rozhlasu to potvrdil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

„Je to logické, (rozhodnutí) není v souladu s podanou obžalobou, a protože my si za skutečnostmi uvedenými v obžalobě stojíme, tak se logicky domáháme, aby obžalovaní byli uznáni vinnými ve smyslu podané obžaloby.“

„V tuto chvíli prioritně neřešíme otázku výše trestu, ale tvrdíme, že ta věc musí být proti všem obžalovaným projednána v hlavním líčení. A proto podáváme odpor i ve vztahu k tomu vydanému trestnímu příkazu,“ vysvětlil Ivo Ištvan.

Proti zastavení stíhání Jana Pohůnka a předání případu Ondreje Páleníka a Milana Kovandy resortu obrany podá vrchní státní zastupitelství stížnost.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Martin Karlík, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme