Brazilský fanoušek navštívil polovinu MS ve fotbale. Nejvíc se nacestuje doma

Hlavní brazilské město Brasília uvidí poslední zápas domácího týmu ve skupině. „Kanárci“ nastoupí na mistrovství světa proti Kamerunu. Už před tréninkem přišli svůj tým před národní stadion podpořit fanoušci. Byl mezi nimi i jeden opravdu věrný, za svou reprezentací jel už na polovinu šampionátů v historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Georges Pereira ze Sao Paula je na svém desátém mistrovství světa ve fotbale. To znamená, že navštívil polovinu šampionátů

Georges Pereira ze Sao Paula je na svém desátém mistrovství světa ve fotbale. To znamená, že navštívil polovinu šampionátů | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Fanoušky před stadionem rozehřívá brazilskou hymnou v rytmu samby skupina bubeníků a jejich přátel. Jedním z nich je šedovlasý muž s úsměvem pod vousy, oděný do zeleného pláště se žlutě vyšitým „Brasil“.

„Mám dovolenou jednou za čtyři roky,“ říká Georges Pereira, který si na mistrovství vždycky vyhradí čtyřicet dní.

„Vezmeš papíry v kanceláři, vyhodíš je do vzduchu, a když spadnou na zem, už jsi fuč. Co v nich bylo, zjistíš, až se vrátíš. Jinak se to v životě nedá,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Georgesem Pereirou se potkal David Koubek

Georges to takhle dělá už dvacet let. S objížděním světových šampionátů začal v roce 1974 v Německu. Vynechal jen Japonsko s Jižní Koreou v roce 2002.

„Všechna mistrovství jsou nejlepší. Všude mají rádi Brazilce, protože jsme veselí. Jsem takový dobrodruh. A navíc, když cestujete, neexistuje pondělí. Máte pořád neděli,“ říká Georges, který nevyzdvihuje ani domácí šampionát.

Tady jezdí svým autem s nápisem „za šestým brazilským titulem“ jen na svou reprezentaci. Viděl tedy zatím jen dvě utkání, ale už najel 12 tisíc kilometrů. A to přitom na to první daleko nemusel.

„Sao Paulo, to bylo doma, pak Fortaleza, a poté zase dolů na jih sem do Brasíllie. A odsud do Belo Horizonte. Když bůh dá a Kamerun dovolí,“ podotýká.

Brazílie je na cestování náročná. Vešly by se do ní všechny státy Evropské unie. Za benzin dá asi 50 tisíc, ale říká, že se všechno v životě vyplatí, hlavně když jde o mistrovství světa.

Georges se chystá i do Ruska

V Jihoafrické republice třeba najel deset tisíc kilometrů. Taky autem. Jak říká, Afrika byla prý krásná a příjemně ho překvapila. A nehodlá vynechat ani příští mistrovství v Rusku, kam se už teď v rytmu samby chystá.

„Ano, jedeme do Ruska. Horší to bude s jazykem. Ale jak říkám, nemusíte umět řeč, stačí s sebou vézt peníze. A ten kdo je chce, musí mluvit tou tvojí,“ uzavřel Georges.

Tak snad to bude platit v Rusku v roce 2018 víc, než na letošním mistrovství v Brazílii.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme