Arcidiecézní muzeum v Olomouci vystavuje předměty z japonských klášterů

Japonské buddhistické sochy, malby, tisky, oltáříky nebo talismany jsou k vidění v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Výstava nazvaná Strastmi k probuzení představí zhruba sedm desítek předmětů, pocházejících převážně z 19. století. Exponáty jsou zapůjčené ze sbírek pražského Náprstkova muzea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strastmi k probuzení – výstava japonského buddhistického umění v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Na snímku je dřevěná plastika z 19. století Šózuka no Baba

Strastmi k probuzení – výstava japonského buddhistického umění v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Na snímku je dřevěná plastika z 19. století Šózuka no Baba | Zdroj: ČTK

„Jsou tady předměty spjaté s japonskou buddhistickou tradicí, spjaté s konkrétními místy, s kláštery, s chrámy. Potom jsou tady exponáty spjaté s jednotlivými sběrateli, kteří tyto předměty přivezli do Čech,“ přibližuje kurátorka Gabriela Elblová.

Jedná se například o suvenýry z cest nebo fotografie zachycující Japonsko na konci 19. století. Nejstarší exponát celé výstavy ovšem pochází už ze století šestnáctého.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstavu japonského buddhistického umění se zajímala redaktorka Radka Kvasničková

„Představuje Buddhu sestupujícího k umírajícímu. Je to svitek malovaný na papíře, zasazený v brokátové montáži, která je pozdější, až z 19. století,“ ukazuje kurátorka.

Buddhismus patří k nejstarším a nejrozšířenějším nábožensko-filozofickým systémům světa. Vznikl v 5. století před naším letopočtem v severovýchodní Indii. Japonsko toto náboženství přijalo v 6. století prostřednictvím misie korejských buddhistických mnichů.

Buddhismus se v Japonsku od počátku prolínal s původním polyteistickým náboženstvím – šintoismem, což ho ovlivnilo po stránce umělecké i ikonografické. Umělecké předměty spjaté s buddhismem mají primárně náboženskou funkci, výtvarná podoba zpravidla nestojí na prvním místě hodnotového žebříčku.

Největší sbírku japonského buddhistického umění na českém území spravuje Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Jedná se o kolekci asi 500 předmětů, které shromáždili významní čeští cestovatelé a japanofilové v průběhu uplynulých 150 let.

Strastmi k probuzení – výstava japonského buddhistického umění v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Na snímku je dřevěné sousoší Božstvo Daiitoku (Jámantaka) sedící na buvolovi | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme