Výbuch plynu může být dalším ruským pokusem o diskreditaci Ukrajiny, tvrdí Kyjev

Za výbuchem plynovodu na východě Ukrajiny mohou být podle Kyjeva teroristé. Ukrajinští vyšetřovatelé však také prověřují, jestli explozi nezpůsobila závada na potrubí. I přes nehodu ruský plyn do Evropy proudí bez přerušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský dělník u zásobníku plynu ve Striji u Lvova

Ukrajinský dělník u zásobníku plynu ve Striji u Lvova | Zdroj: ČTK

Podle ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova může být výbuch dalším pokusem Ruska o diskreditaci Ukrajiny coby partnera v plynárenském sektoru.

Narážel tím mimo jiné na to, že Ukrajina musí nově platit za ruský plyn předem. Ruský Gazprom zastavil dodávky pro Ukrajinu v pondělí – po krachu jednání o ceně za plyn a splátkách ukrajinského dluhu – dodávky do dalších evropských zemí proudí plynovodem dál.

Teroristický útok je podle Avakova mezi vyšetřovacími verzemi klíčovou hypotézou. Mají to dokazovat dva menší výbuchy, které údajně zaslechli místní obyvatelé krátce před hlavní explozí.

Vyloučená však není ani technická závada – té by zase nahrávalo, že ukrajinské plynovody nejsou v příliš dobrém technickém stavu a potřebují modernizaci.

K výbuchu došlo u města Lochvycja v Poltavské oblasti na východě Ukrajiny, avšak daleko od Doněcké a Luhanské oblasti, kde dochází v posledních týdnech ke střetům mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.

Sloup ohně podle očitých svědků šlehal až do výše 200 metrů.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme