V Olomouckém kraji darovali krev s ČRo jubilanti i prvodárci

177 lidí přišlo darovat krev s Českým rozhlasem v nemocnicích v Olomouci, Šumperku, Přerově a Bruntále. Jedenáct z nich se k tomu odhodlalo vůbec poprvé. Mezi dárci nechyběli ani jubilanti, v Olomouci přivítali muže, který přišel darovat krev po dvě stě čtyřicáté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti - dárci krve

Studenti - dárci krve | Foto: Eva Holá

„Lidé, kteří považovali za nepsaný zákon, že když jsou zdraví, jdou darovat krev, se dnes dožívají 60 a 65 let věku. Za touto hranicí zákon nedovoluje je zvát k odběru,“ říká olomoucká lékařka Ivana Sulovská, která vítá hlavně prvodárce.

Ve fakultní nemocnici v Olomouci darovalo krev více než 90 lidí, tři z nich přišli poprvé. Nejmladšímu dárci bylo necelých 19 let, nejstarší se narodil v roce 1950.

Krev darovalo také několik Jubilantů. „Jeden dárce si odnesl bronzovou Janského medaili a další dosáhl ocenění Zlatého kříže za 80 odběrů. Přišli i dlouhodobí dárci, z nichž jeden dovršil 110. odběr a jeden dárce daroval za svůj život dvě stě čtyřicetkrát,“ vyzdvihuje lékařka.

Do olomouckého transfúzního oddělení pravidelně chodí i Kamila Slehová z Litovle, která chce inspirovat i svou rodinu. „Dávala jsem pošestnácté a chci přitáhnout i své syny, takže doufám, že se dají přemluvit. Jeden je odhodlaný, druhý uvažuje,“ vysvětluje dárkyně.

V Přerově akci podpořilo celkem 42 lidí, na transfúzní službu v Šumperku pak přišlo 25 dárců. Převažovali ženy nad muži a nechyběli jubilanti s 90., 70. a 30. odběrem.

Podle šumperských zdravotníků přiláká akce s Českým rozhlasem vždy nové tváře, v Šumperku se jednalo o novou zkušenost pro 4 nové dobrovolné dárce.

Zdeňka Jílková, Tomáš Minarčík, Monika Pustovková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme