Jaroš a spol. se vydali vstříc druhé nejvyšší hoře světa - K2

Horolezec Radek Jaroš už dokázal vystoupit na 13 ze 14 osmitisícovek. Nyní se chystá pokořit tu poslední, dosud nevylezenou. Spolu se svými kamarády se dnes vydal vstříc druhé nejvyšší hoře světa – K2. A nijak nepochybuje o tom, že tato expedice bude kromě jiného i náročnou prověrkou mezilidských vztahů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Jaroš se na K2 vydá už popáté

Radek Jaroš se na K2 vydá už popáté | Foto: Šárka Vrácenková

„Jedna věc jsou obrovské nadmořské výšky, ale druhá věc je dvouměsíční časový úsek na náhodném a malém prostoru. Právě proto je strašně důležité vybrat si tu správnou partu. Martin Havlena i Honza Trávníček a Petr Mašek jsou prověření,“ říká Radek Jaroš.

Muž, kterého od pátého pokusu o zdolání vrcholu K2 neodradily ani dlouhotrvající zdravotní trable spojené s předloňskou expedicí na Annapurnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek Jaroš se po amputaci prstů vrací do Himálají

Už třikrát byl jeho společníkem při neúspěšném dobývání druhé nejvyšší hory světa Petr Mašek.

Ani tentokrát prý ale nepotřeboval být dlouze přemlouván. „Před 13 lety jsme spolu byli poprvé na K2 a tehdy jsme se dostali nejvýš. Pak dvě sezony počasí na vrchol nepustilo ani nohu, stejně tomu bylo loni. Tak doufám, že konečně otevře náruč a splyneme s ní.“

Z Huascaránu do Himálaje

Jan Trávníček sice zatím viděl K2 jen zpovzdálí, ale s Radkem Jarošem vystoupil v roce 2012 na vrchol Annapurny.

Od té doby nepřestával věřit, že jeho zkušenějšího parťáka neodradí od plánované výpravy ani náročná série operací omrzlých prstů, které měla na svědomí poslední dosud zdolaná osmitisícovka.

„Vůbec jsme o tom nepochybovali, protože Radek má obrovskou sílu, tah na bránu. Jeho operace se prodlužovaly, Radek přicházel o další a další kousky prstů, ale teď je dobře připravený. Šlapalo mu to, takže dobrý,“ pochvaloval si Jan Trávníček po návratu z Huascaránu, kde členové expedice na K2 absolvovali malou aklimatizační rozcvičku.

Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme