V Iráku po boku džihádistů bojují i Evropané či Australané, říkají islamisté na videu

V Iráku bojují mezi džihádisty Islámského státu v Iráku a Levantě i Evropané a Australané. Tuto skutečnost má dokazovat videonahrávka, kterou zveřejnili právě islamističtí bojovníci původem ze Západu. Podle analytiků by tito lidé mohli být po návratu hrozbou pro západní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džihádisté z ISILu při příjezdu k největší irácké ropné rafinérii v Bajdžíu, asi 250 kilometerů severně od Bagdádu

Džihádisté z ISILu při příjezdu k největší irácké ropné rafinérii v Bajdžíu, asi 250 kilometerů severně od Bagdádu | Zdroj: ČTK

„Jsou tu s námi bratři z Bangladéše, Iráku, Kambodži, Austrálie i Velké Británie. Všechny nás spojuje jediná věc, abychom naplnili slovo převelikého Boha. Účastnili jsme se bitev v Sýrii, a za několik dní půjdeme s dovolením božím bojovat do Iráku. A pak se vrátíme a budeme pokračovat v boji třeba i v Jordánsku či v Libanonu, kamkoliv nás náš šejch pošle,“ říká na videonahrávce bojovník z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, původem Brit.

Západní vlády se dlouhodobě snaží rozkrýt sítě, které mladé lidi pro boje na Blízkém východě verbují, ale jen s malými úspěchy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nahrávce upozorňující na přítomnost Evropanů mezi džihádisty v Iráku informoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Ani otec britského islamisty mluvícího na nahrávce netuší, jak se jeho syn k bojovníkům dostal.

„Musí to tu někdo organizovat, někdo, kdo jim dá peníze, letenku, kdo jim dá instrukce, kam přesně mají jet. Vždyť syn ani neumí pořádně arabsky. Musí je někdo vodit, instruovat. Ale kdo to je?“ ptá so otec bojovníka.

Neexistují ani spolehlivé zprávy o počtu lidí z Evropy a ze Západu, kteří v konfliktech bojují. Dostupná čísla se týkají především konfliktu v Sýrii, a i tam se jedná jen o odhady – Francie uvádí asi 700 svých občanů, Austrálie 200.

Další lidé přicházejí třeba z Velké Británie, Německa, Belgie či Holandska, tedy ze zemí s početnými komunitami přistěhovalců z muslimských zemí, ale mezi bojovníky jsou i lidé s evropskými kořeny - konvertité.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme