Pořádková služba v Javorníku řešila během prvního měsíce činnosti desítky přestupků

Javorník se rozhodl zatočit s povaleči a vandaly. Nedělali městu moc dobrou reklamu, protože se přes léto často pohybovali v centru a pobuřovali veřejnost. Po odchodu státní policie před dvěma a půl lety problémy ještě narostly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec

Bezdomovec | Foto: Fotobanka stock.xchng

Radnice se proto rozhodla, že zaměstná bezpečnostní agenturu. Oproti městské policii je prý výrazně levnější. Pořádková služba se po Javorníku pohybuje už měsíc.

„Večer kolikrát nemůžete ani přejít. Sednout si do parku neexistuje, protože oni jenom pijou a dělají tam rambajs,“ stěžuje si jedna z místních obyvatelek.

Většina ostatních má podobný názor, najdou se ale i lidé, kteří bezpečnostní agenturu neschvalují a vidí v ní jen předvolební gesto.

„Vůbec nic to neřeší. Jak může bezpečnostní agentura suplovat policii? Jsou to vyhozené peníze. Myslím si, že v každém případě je takové půlroční gesto před volbami nesmysl,“ oponuje muž z Javorníku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Javorníku natáčela reportérka Andrea Švubová

Starostka obce Irena Karešová z ODS to ale takto nevidí. Zastupitelé města letos vyčlenili na činnost pořádkové služby 700 tisíc korun.

„Pro mě to je určitě pozitivum. Bohužel ta cesta, než jsme dospěli k tomuto, byla trošku delší, protože jsme se byli podívat ve městech, kde bezpečnostní agentura už nějakým způsobem funguje. Byli jsme i ve městech, kde funguje městská policie a porovnání finanční částky mezi městskou policií a touto pořádkovou službou je markantní a pro nás je to prvotní stupínek toho, jak zajistit bezpečnost v Javorníku,“ uvádí starostka.

Podle jednoho z jednatelů společnosti Karla Murína má bezpečnostní služba působit hlavně preventivně. Nejde o suplování státní či městské policie. V prvních dnech řešily hlídky i 10 případů denně, teď už se situace v centru zklidnila.

„Teď už se nám podařilo, že některé osoby, které tady pily alkohol a vodily psy na volno, před námi utíkají, nebo už se přemístily někam jinam, kde ten alkohol můžou pít. Takže tady už takový pohyb problémových osob není,“ uvádí jeden ze zaměstnanců agentury Jiří Ketner.

Bezpečnostní agentura vyhrála ve standardním bezpečnostním řízení. V oboru není žádným nováčkem, působí například ve Velkých Opatovicích a Jevíčku. V obou obcích se podle Murína podařilo kriminalitu snížit.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme