Včelaři na Břeclavsku očekávají podprůměrný rok, snůšku medu kazí počasí

Včelaři na jihu Moravy očekávají podprůměrný rok, nestabilní počasí jim kazí snůšku. Medu bude méně, než na jaře očekávali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

včela

včela | Foto: stock exchange

Jiří Zajíc z Boleradic na Břeclavsku má 25 úlů, sezóna je však podle něj zatím hodně nevýrazná. Denně včelám vozí i litry vody a do úlů už jim musel přidávat i zásoby potravy.

„Lípa neodkvetla, tak mě zajímalo, co v těch úlech je, tak jsem zjistil, že je to v podstatě prázdný a že ty včely živoří, tak jsem přistoupil k tomu, že jsem je trochu přikrmil – aby se mohly dál rozvíjet. Třeba se to teď projeví, že ty včely možná budou aktivnější, než by byly bez toho cukru, no uvidíme,“ poznamenal včelař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se včelaři z Břeclavska natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

Větší změnu pravděpodobně nepřinese ani právě kvetoucí slunečnice.

„Dřív bývaly velice výnosné, ale v posledních letech jsou nějaké nové odrůdy, které nedávají tolik nektaru – to je vyšlechtěno, aby byl větší výnos oleje a podobně… Takže i kdyby ten závěr byl příznivější, tak ten výnos bude maximálně průměrný,“ uvedl další včelař z Boleradic Jan Horák.

Radost včelařům tak dělá alespoň nárůst prodeje jejich výrobků takzvaně přímo ze dvora. Med v regálech obchodů patří podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce k velmi často falšovaným potravinám a zákazníci se naučili v posledních letech nakupovat přímo u zdroje.

„Chodí. Jednak je to levnější než v tom supermarketu, a někdo už má stálé zákazníky a ti pravidelně jezdí,“ podotkl Jiří Zajíc který prý má stálého zákazníka dokonce až z Ostravy.

„Viděl , že se tam prodává med a zastavil se a koupil si. A ví jistě, že ten med je kvalitní,“ dodal.

Slabá snůška by se neměla projevit na cenách medu, v průměru se bude kilogram prodávat asi za 120 korun.

Štěpánka Kadlečková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme