Muži ani ženy už nesmějí být v Británii nuceni do manželství

Nucení jiné osoby k sňatku je odedneška v Anglii a Walesu trestným činem. Skotsko se nejspíš už za pár měsíců vydá stejnou cestou. Ve Spojeném království tak reagují na některé otřesné případy z přistěhovaleckých komunit. Neziskové organizace v tom vidí velký průlom.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indická nevěsta (ilustrační foto)

Indická nevěsta (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Loni se na speciální útvar britské vlády pro nucené sňatky obrátilo 1302 osob. 82 procent případů se týkalo dívek a 15 procentům obětí bylo méně než 15 let. Britské charitativní organizace upozorňují, že je o pomoc žádaly i 12leté dívky.

Ke sňatku byli donuceni lidé ze 74 zemí původu. 43 procent případů ale mělo spojitost s Pákistánem, 11 procent s Indií a v 10 procentech případů vedly stopy do Bangladéše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Podle ministryně vnitra Theresy Mayové šlo prakticky v každém případě o lidskou tragédii. Ženy a dívky provdané proti své vůli se totiž v nových rodinách stávají v podstatě novodobými otrokyněmi.

Zdokumentováno je několik případů, kdy byla nezletilá dívka z pákistánské komunity v Londýně pozvána na prázdniny domů do Pákistánu. Tam jí příbuzní sdělili, že se musí vdát za muže, kterého nikdy v životě neviděla. Když dívka odmítla, nešetřili hrozbami fyzického násilí.

Ve Velké Británii je nucený sňatek definován jako situace, kdy jeden nebo oba partneři se svatbou nesouhlasí a jsou k ní nucení fyzicky, psychicky, případně sexuálním nebo emočním nátlakem.

Pákistánské rodiny k tomuto kroku velmi často sahají v okamžiku, kdy mají pocit, že se jejich dcery příliš oddávají takzvanému západnímu způsobu života, a proto si zaslouží potrestat.

Rodičům, kteří nutí své děti do sňatku, ale nově hrozí až sedm let za mřížemi. Zákon chrání i britské občany, kterým by hrozila vynucená svatba v zahraničí.

Pokud oběti případ nahlásí, mají velkou šanci dostat se do ochranného programu, který má sílu soudního rozhodnutí. Kdo by ho porušil, vystavuje se nebezpečí pětiletého trestu odnětí svobody.

Jiří Hošek, Pavel Polák, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme