Řízení ukrajinské armády se ujme šéf prezidentské ochranky Valerij Heletej

Ukrajinský parlament schválil nového ministra obrany a náčelníka generálního štábu. Na návrh prezidenta Petra Porošenka se ministrem obrany stal generálplukovník Valerij Heletej, který až dosud vedl Úřad státní ochranky. Ten je přímo podřízen prezidentovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ukrajinský ministr obrany Valerij  Heletej

Nový ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej | Zdroj: Reuters

Prezident Porošenko hned po svém zvolení avizoval, že plánuje zásadní reformu všech silových struktur, které fungovaly ještě na starých principech. Armáda byla v naprostém rozkladu, demoralizovaná, špatně vyzbrojená a špatně vycvičená.

To byl také důvod jejího fatálního kolapsu na Krymu, kdy v podstatě bez boje odevzdala poloostrov ruské armádě. Tato situace už se podle ukrajinského prezidenta nesmí opakovat, a proto postupuje v reformě silových struktur výměnou nejvyšších armádních činitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Kyjeva se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín

Nový ukrajinský ministr obrany hned slíbil, že ukrajinské síly na východě země zvítězí nad proruskými povstalci:

„Zajistím mír a pořádek v našem státě a obnovím jeho územní celistvost. Věřte mi, že vítězná přehlídka se bude konat v ukrajinském Sevastopolu.“

Od dosavadního šéfa ochranky Valerije Heleteje, kterého postavil do čela armády, si prezident slibuje, že úspěšně dokončí takzvanou protiteroristickou operaci na východě země.

„Armáda už se do jisté míry konsolidovala, zdá se, že postupuje, že to nové velení bude ještě razantnější a že postup celé operace bude rychlejší,“ poznamenává zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině.

Ministr obrany ale kupodivu není tím hlavním, kdo vojenskou operaci proti ozbrojeným separatistům řídí. Spíše jsou to vojska ministerstva vnitra plus různé prapory financované ukrajinskými oligarchy, které formálně spadají také pod ministerstvo vnitra.

A právě špatná součinnost mezi jednotlivými složkami – vojsky vnitra a armádou – doposud byla největším problémem protiteroristické operace. Teď by se ale měla zásadně zlepšit.

Prezident parlamentu předložil také návrh ústavních změn, které mají vyjít vstříc požadavkům regionů na větší politickou i finanční samostatnost. Požadavek na decentralizaci země ale může skončit v koši.

„Navrhované ústavní změny jsou nejdůležitější částí mého mírového plánu, je to otázka války nebo míru,“ upozornil Porošenko. Poslanci za stranu Vlast expremiérky Julije Tymošenkové ale ústavní změny odmítají. Podle jejich názoru příliš posilují pravomoci prezidenta.

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme