Česká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla nejrychleji od začátku krize

V letošním prvním čtvrtletí česká ekonomika meziročně posílila o 2,9 procenta. Vyplývá to z dnešních zpřesněných odhadů Českého statistického úřadu. HDP rostlo i v porovnání s předcházejícím čtvrtletím, a to o 0,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka

Výrobní linka | Foto: Roman Miler

Česká ekonomika se přibližuje úrovním před krizí, podotýká analytik Raiffeisenbank Václav Franče:

„Podle zpřesněných čísel je česká ekonomika už jen jedno procento pod nejvyšší úrovní před krizí. Očekávám, že za zhruba dvě čtvrtletí bychom se konečně mohli dostat na předkrizovou úroveň.“

Tahounem příznivého vývoje byla silná domácí i zahraniční poptávka. Na jejím zvýšení se podílely jak domácnosti, tak průmyslové podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu domácí ekonomiky informovala redaktorka Jitka Hanžlová

Podstatné je, že nejde o ojedinělý výkyv. Struktura růstu ekonomiky je stabilní a zdravá.

„Průmyslová výroba velice solidně roste, nové průmyslové objednávky také, maloobchodní tržby vykazují solidní růst. Spotřebitelská důvěra se také zlepšuje. To jsou signály, které nám říkají, že česká ekonomika je na tom dobře," připomíná Franče.

A měla by rychle růst dál. Například vývoz stoupl o 10 procent. Příznivým signálem jsou i dobrá očekávání nákupních manažerů. Podle předsedy představenstva skupiny Accolade Milana Kratiny pomůže nejen poptávka domácností, ale také vyšší investice.

„Opravdu nejdůležitější je pozitivní nálada trhu. Tím, že i predikce mezinárodních institucí, ministerstva financí a České národní banky tvrdí, že porosteme rychle. Tím zase budou společnosti více investovat. Ta psychologie je velmi důležitá.“

Nezaměstnanost klesá

V prvním čtvrtletí vzrostly výdaje domácností o jedno a půl procenta. V první řadě za to může lepší vývoj pracovního trhu. Už delší dobu pozvolna - ale setrvale - klesá nezaměstnanost.

Podle dnešních údajů statistického úřadu se v květnu snížila obecná míra nezaměstnanosti na 6,4 procenta. Zároveň rostly reálné mzdy. Ty během letošního prvního čtvrtletí vzrostly meziročně přes tři procenta. A to je pro domácnosti podle hlavního ekonoma finanční společnosti Roklen Lukáše Kovandu mnohem důležitější než očekávání růstu inflace:

„Na to trochu sázela ČNB, že pokud zvýší očekávanou inflaci, lidé budou mít pocit, že zdraží, tak je to automaticky podnítí k vyšší spotřebě. Já si myslím, že pokud by lidé jenom tušili zvýšení cen a přitom by se nezvyšovaly reálné příjmy, tak by se spotřebitelské výdaje stejně nezvýšily.“

Růst ekonomiky předpovídají do konce roku a i v následujícím roce nejen Česká národní banka a ministerstvo financí, ale naposledy také Mezinárodní měnový fond.

Vývoj HDP České republiky čtvrtletně 2011 - 2014 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme