Na ďáblickém hřbitově v Praze uctili lidé památku obětí komunistického režimu

Památku politických vězňů popravených v padesátých letech si dnes připomněli jejich příbuzní, bývalí spoluvězni i politici. Sešli se na čestném pohřebišti na hřbitově v pražských Ďáblicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ďáblický hřbitov

Ďáblický hřbitov | Foto: Sdružení bývalých politických vězňů - SBPV

„Maminka dostala tři roky za to, že mu dala najíst a šaty. Byla v cele smrti vedle bratra, když musela čekat, až ho povedou na popraviště,“ popsala osud své rodiny čtyřiadevadesátiletá Anna Musilová z Pelhřimova.

Stejně jako další bývalí političtí vězni přišla zavzpomínat k symbolickému hrobu svého bratra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranky v Praze znovu řeší problém s tím, že nemocnice odmítají přijmout pacienty. O tématu mluvil na Radiožurnálu náměstek ředitele pražské záchranky Jaroslav Valášek.

Společně s jejím bratrem jsou v čestném pohřebišti uloženy ostatky celkem 207 umučených a popravených politických vězňů a také 37 nemluvňat, která porodily politické vězeňkyně na Pankráci.

Vzpomínky na komunistické vězení a mučení vhánějí bývalým politickým vězňům slzy do očí ještě po šesti desítkách let. Podle předsedy Sdružení bývalých politických vězňů Ladislava Bergmana dnes ale to, co prožili, nikoho nezajímá.

„Ten, kdo to neprožil, tomu nevěří. Nemluví se o tom na školách, nějak detailně. Není už zájem dneska, politické vězně už nikdo nepotřebuje,“ říká.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS vysvětlil, proč je třeba zločiny komunismu stále připomínat.

„Dvacet pět let žijeme v demokracii a mladá generace zapomněla. A někteří komunističtí představitelé bagatelizují tuto dobu a říkají, že se vlastně nic nedělo,“ řekl Sobotka.

Lidé si na několika místech v Praze připomenou smrt Milady Horákové

Číst článek

Odpoledne si lidé na vyšehradském hřbitově připomenou památku Milady Horákové, kterou komunisté popravili před 64 lety.

Umučené politické vězně nepřipomíná jen památník na ďáblickém hřbitově, ale i náš kalendář. Významný den památky obětí komunistického režimu připadl na 27. června.

Věra Pfeifferová, Anna Maňourová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme