Písnička o Pelém je v ohrožení, Argentinci mají blízko ke 3. titulu

Jen samotný Pelé má víc titulů mistra světa než celá Argentina dohromady - to je oblíbený úšklebek i popěvek Brazilců na adresu jejich sousedů a jihoamerických rivalů. Jenže ti teď mají díky mistrovství světa ve fotbale v tomhle věčném souboji navrch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinci si krátí chvíli ve svém kempu v sambadromu

Argentinci si krátí chvíli ve svém kempu v sambadromu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Brazilci totiž skončili na domácím šampionátu čtvrtí a s ostudou, kdežto Argentinci mohou na stadionu Maracaná v Riu turnaj vyhrát. A tím také jednou provždy ukončit brazilské posměšky založené na počtu Pelého titulů.

Argentinců je plné Rio, z pláže Copacabana modro-bílá pěší zóna a také jedno velké fotbalové hřiště přeplněné bosými argentinskými fotbalisty různých postav a úrovní. A písničky, které tu znějí někdy i s hudebním doprovodem, Pelého rozhodně neoslavují.

Argentinci si přijeli užít své velké finále na Maracaná, tedy v samém srdci fotbalové říše svých rivalů, a zvládnou to, i když nesehnali vstupenku, ani pořádné ubytování.

Přehrát

00:00 / 00:00

S argentinskými fanoušky v Riu mluvil Jan Kaliba

„Kvůli Argentině jsme na spaní na betonu zvyklí. Jezdíme kempovat, ať je horko, nebo sníh. A vybavení míváme stejné jako teď. Stan, věci na vaření a je nám dobře," říká fanoušek Argentiny Federico.

„Vyrazili jsme před týdnem, byli jsme na semifinále s Nizozemskem v Sao Paulu a pak dojeli sem. Lístky na finále nemáme, ale užíváme si tuhle fiestu a vyrazíme se dívat na FanFest,“ plánuje muž z města Salta.

Stejně, jako hodně jeho krajanů, stanuje s přáteli mezi tribunami na betonové ploše sambadromu, kudy chodívají karnevalové průvody.

Brazilci teď mají do karnevalového veselí hodně daleko, ale někteří budou ve finále Argentině fandit. Pokud by zvítězilo Německo, získalo by už čtvrtý titul mistra světa a bylo by prý nebezpečně blízko pěti brazilským.

Argentina a Brazílie si z rivality umějí utahovat - dvojníci Pelého a Maradony před Maracaná | Foto: Jan Kaliba

Anebo je pro ně jihoamerická sounáležitost víc než rivalita s Argentinou, která ovšem není jen zažitou představou, ale realitou, která má hluboké kořeny a stále přetrvává.

„Rivalita je historická, Argentinci si vždycky mysleli, že jsou tady jako Evropané, že jsou americkým Švýcarskem," vysvětluje Brazilec Ricardo.

„Jsou totiž bělejší. Je v tom trochu i rasismus, protože v Brazílii je víc černochů, tak říkají, že jsme jako opice Teď už to ale není tak silné, Argentinci už se s Brazilci neperou“ podotýká muž narozený v Československu.

Bude jedním z Brazilců, kteří budou fandit Argentině, i když pro řadu jeho krajanů by argentinské vítězství ve finále mistrovství světa na Maracaná bylo po ostudné prohře 1:7 s Německem další těžko stravitelnou potupou.

Navíc by ze světa sprovodilo Brazilci tolik oblíbený a často notovaný posměšek, protože Argentina by v tom případě v počtu titulů Pelého dorovnala.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme