Turisté v Krkonoších působí farmářům mnohatisícové škody, často i úmyslně

Turisté v Krkonoších často přidělávají práci farmářům, i když třeba nevědomky. Vstupem na pastviny, parkováním na nich nebo odhazováním odpadků mohou způsobit i mnohatisícové škody. Někteří lidé navíc ničí majetek hospodářů úmyslně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy na pastvě

Krávy na pastvě | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Zemědělec Ondřej Smejkal z Kněžic stejně jako další farmáři v Krkonoších denně bojuje s lidmi, kteří si zkracují cestu přes jeho pastviny.

„Zaprvé jdou přes můj pozemek, který já mám ohrazený elektrickým ohradníkem, takže mohou přijít k úrazu, a navíc se tam pasou zvířata, která mohou být nebezpečná nebo mohou utéct a mně způsobit nemalé problémy,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O škodách, které krkonošským farmářům působí turisté, natáčela reportérka Hana Novotná

Turisté také na soukromých pozemcích často hledají bezplatné parkování. „Když pozemek není oplocen, neznamená to, že nikomu nepatří a že po něm mohou chodit. Proto si to musí dopředu zjistit, anebo chodit po cestách, které jsou k tomu určené,“ dodává Ondřej Smejkal.

Pohyb cizích lidí nebo zvířat, například psů, na pastvinách pak způsobuje další problémy farmářům, kteří jsou v ekochovu, „Tady je pohyb cizích zvířat nepřípustný. Kdyby to viděla nějaká kontrola, mohlo by třeba přijít i o dotace,“ vysvětluje ekofarmář Ladislav Klíma.

Navíc pokud hospodářské zvíře na turistu v ohradě zaútočí, vinu podle zákona nese majitel, i když vědomě do ohrady nikoho nepustil.

Zničené ohradníky, odpadky i rozkutálené balíky sena

Farmáři v Krkonoších se také často setkávají s tím, že lidé nechávají na soukromých pozemcích odpadky, lahve nebo nedopalky cigaret, které mohou být pro zvířata nebezpečné. Někdy dokonce ničí cizí majetek cíleně.

„Ačkoliv jsem tomu nemohl zprvu věřit, viděl jsem na vlastní oči, jak dospělý člověk ukazuje svým dětem, jak se kutálejí balíky z kopce. Když jsem na něj zařval, tak byl ještě vulgární,“ popisuje svou zkušenost farmář Miroslav Veselý.

Takový balík sena stojí kolem 400 korun a váží asi 300 kilo. Když se rozkutálí, může v lepším případě skončit někde v potoce, v tom horším může někomu vážně ublížit. Vinu pak nese opět majitel.

Turisté podle hospodářů také často ničí ohradníky, udupávají neposekanou trávu nebo kradou dřevo a ovoce. V takových případech spolupracují zemědělci i s policií. Pátrání po vinících ale bývá většinou neúspěšné.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme