Odboráři zadluženého VOKD jednají s úřady práce o případném propouštění

Dělníci VOKD chtějí předčasné hornické důchody. Většina z nich totiž budovala důlní díla a razila šachty. Teď žijí v nejistotě, protože jejich podnik se utápí v dluzích. Odboráři proto žádají, aby jim stát společně s havíři z Paskova umožnil jít do důchodu dříve, protože jinak stejně skončí na sociálních dávkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole.

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole. | Foto: Radek Luksa

„Stát se k nám staví zády. Skoro v šedesáti letech, kdo vás kde zaměstná? V padesáti je problém sehnat práci a v šedesáti?“ klade řečnickou otázku před branou VOKD v Karviné postarší geometr Dušan. Dostatečný předčasný hornický důchod by uvítal.

Odborový předák Václav Sacha vidí předčasné hornické důchody jako jedinou šanci pro mnohé dělníky. Hrozba propouštění je stále reálná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve VOKD sleduje Andrea Čánová

„Nezaměstnanost na Karvinsku je velmi velká. Jednáme v této fázi s Úřadem práce v Karviné, s Úřadem práce v Ostravě. A to už z důvodu toho, abychom je sami nějakým způsobem připravili na otázku, že by u VOKD mohl nastat tento problém,“ říká Václav Sacha.

Nad chodem společnosti už bdí insolvenční správce Rudolf Vinš. Myslí si, že zaměstnanci, kterým firma dluží jednu výplatu a nedává stravenky, teď musí být s VOKD solidární.

„Bude potřeba se zamyslet i nad tím, jestli nebude potřeba i ze strany zaměstnanců z některých požadavků ustoupit, byť třeba dočasně. Na dobu třeba jednoho roku,“ říká Rudolf Vinš s tím, že je důležité pomoci firmě přežít situaci.

Manažeři chtějí podnik, který dluží půl miliardy korun, zachránit reorganizací.

Andrea Brtníková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme