Policie zakázala obci na Olomoucku zpomalovací semafor, ta si chce stěžovat u ministerstva

Časté překračování maximální povolené rychlosti ze strany řidičů přimělo obec Kožušany-Tážaly na Olomoucku pořídit si zpomalovací semafory. Po několikaměsíčním zkušebním provozu ale policisté rozhodli, že ve vesnici takové zařízení nesmí být. Obec se s tím nesmířila a obrátila se na ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní kamery a semafory (ilustrační foto).

Dopravní kamery a semafory (ilustrační foto). | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud by se k tomu všechny vesnice začaly stavět tímto stylem, že tam budou mít semafor, tak jak to asi časem bude vypadat s dodržováním červené na semaforu? Používání semaforu má být pro řízení provozu na křižovatkách,“ vysvětluje Lubomír Pešout z dopravního inspektorátu.

Se zamítavým stanoviskem se ale nechtějí v Kožušanech-Táželech smířit. Obrátili se proto na ministerstvo dopravy. Podle starosty Petra Mazala, zvoleného za nezávislé, mají semafory pozitivní vliv na dopravu v obci.

„Před instalací světelné signalizace jsme tady měli nehod zhruba šest do roka. Stalo se i to, že tady bylo auto převrácené na střechu. Od instalace zpomalovacích semaforů tu dopravní nehoda nebyla žádná,“ říká starosta.

Zpomalovací semafory jsou stále používanější. Odporují ale vyhlášce

Číst článek

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme