'Pan čistý' slaví. Politický novic Miro Cerar ovládl slovinské parlamentní volby

Jen šest týdnů stačilo středo-levému politickému nováčkovi Mirovi Cerarovi, aby získal důvěru a sympatie Slovinců. Nejen že se jeho nová strana s názvem Strana Mira Cerara dostala do parlamentu, ale drtivě předčasné volby v zemi vyhrála - získala téměř 35 procent hlasů od oprávněných voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miro Cerar slaví vítězství v předčasných parlamentních volbách ve Slovinsku

Miro Cerar slaví vítězství v předčasných parlamentních volbách ve Slovinsku | Zdroj: Reuters

Miro Cerar je 50letý profesor práva a také parlamentní právní poradce.

Svou pozici měl ulehčenou tím, že nebyl Slovincům úplně neznámý. Jeho otec Miroslav Cerar je jeden z nejslavnějších slovinských sportovců, který má dvě zlaté olympijské medaile z gymnastické disciplíny kůň našíř.

Matka Mira Cerara je bývalá ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně Liberálně demokratické strany, která ve Slovinsku vládla od jeho osamostatnění do roku 2004.

Klíčové pro úspěch ve volbách bylo ale to, že je Miro Cerar nový, nezatížený korupčními skandály a na první pohled nesvázaný sítí kontaktů s podnikateli.

Kategorické NE privatizaci

Slovinsko prodělalo celkem vážnou bankovní krizi a málem se stalo šestou zemí, která musela zažádat o pomoc. Nakonec sice situaci zvládlo samo, ale za cenu toho, že muselo do svých bank „napumpovat“ zhruba 3,3 miliardy eur.

Největší výzvou Mira Cerara tak je dát do pořádku státní finance. Odmítá ale rozsáhlou privatizaci státních podniků - kvůli které padla předchozí vláda Alenky Bratušekové - čímž si Cerar získal srdce mnohých voličů.

Slovinsko totiž od svého osamostatnění stále drží ve státním vlastnictví přes polovinu společností. Privatizace, kterou Slovinci vidí jako rozprodávání národního bohatství, je tak velmi citlivé téma.

Hledání vlastní cesty

Cerar proto říká, že bude dodržovat závazky, které Slovinsko vůči Evropské unie má, a chce snížit deficit a státní dluh. Slovinsko ale podle něj bude „hledat vlastní cesty, jak těchto základních cílů dosáhnout tak, aby to bylo pro něj nejlepší“. Takový postoj znervózňuje zahraniční investory.

Cerar ale získal 36 křesel v 90členném parlamentu, a je tak možné, že by se Slovinsko mohlo na nějakou dobu uklidnit hlavně politicky, což je pro ekonomiku důležité.

Od vypuknutí hospodářské krize v roce 2008 bude Cerar skládat už čtvrtou vládu v zemi. Navíc slibuje důslednější kontrolu dodržování zákonů a zlepšení konkurenceschopnosti Slovinska, mimo jiné reformou pracovního trhu.

Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme