V Doněcku propukly největší boje od čtvrtečního pádu malajsijského letadla

Ukrajinská armáda obnovila boje na východě země. Prezident Petro Porošenko ale nařídil armádě, aby nepodnikala žádné operace v okruhu 40 kilometrů od místa pádu trosek malajsijského letadla. Armáda se proto soustředí na jedno z největších měst v oblasti, Doněck.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení proruští separatisté u trosek letadla Malajsijských aerolinií nedaleko vesnice Hrabove

Ozbrojení proruští separatisté u trosek letadla Malajsijských aerolinií nedaleko vesnice Hrabove | Zdroj: Reuters

Zpravodaj Českého rozhlasu informuje, že v okolí Doněcku jsou slyšet výbuchy a střelba.

Střety se odehrávají hlavně u mezinárodního letiště Sergeje Prokofjeva, kde se vedou permanentní boje už několik týdnů. Letiště mají pod kontrolou ukrajinské síly a proruští separatisté na ně útočí ze všech stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z oblasti bojů se do vysílání Radiožurnálu přihlásil zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

„Bylo vidět, že proruské síly jsou velmi nervózní. Politické vedení takzvané Doněcké lidové republiky už prakticky opustilo Doněck, uchýlilo se buď do Ruska, nebo do bašt ještě východněji směrem k ruské hranici, a ve městě vládne armáda zvaná Prapor Východ,“ popisuje situaci na místě zpravodaj.

Prudké boje s nasazením tanků se podle agenturních zpráv odehrávají také u železniční stanice v Doněcku. Operace má zatím podle ukrajinských médií čtyři mrtvé civilisty a neupřesněný počet raněných. Jde o první velký ozbrojený střet v oblasti od čtvrtečního pádu malajsijského civilního letounu nad Doněckou oblastí.

Černé skříňky zříceného malajsijského letadla se oficiálně stále postrádají

Číst článek

V oblasti mezitím pokračuje vyšetřování katastrofy. Přestože ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil pozastavení bojů v okruhu 40 kilometrů od místa, kam dopadly trosky boeingu, může se objasňování příčin tragédie zkomplikovat.

„Když jsem tam chodil po troskách a zjišťoval jsem skutečný stav věcí, ozývaly se výbuchy z lesů a střelba. Čili jakákoliv nezávislá vyšetřovací komise by to měla velmi těžké se tam dostat. Navíc po těch dnech a hodinách, které uplynuly od sestřelení letadla, se zmenšuje pravděpodobnost, že by tam našli jakési důkazy, protože dva dny byly trosky jenom pod kontrolou proruských povstalců,“ uvádí Dorazín.

Podle Zemana sestřelili letadlo na Ukrajině nejspíš separatisté

Číst článek

Kyjev chce, aby vyšetřování pádu malajsijského letounu koordinovali západní experti. Prezident Porošenko rovněž navrhl, aby se k němu připojilo i Rusko. Požadavek účasti ruských expertů už o víkendu předkládala Moskva i východoukrajinští vzbouřenci.



Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme