Na podobu zákona o dětských skupinách čeká i 10 lesních školek v Ústeckém kraji

Senátoři podali pomocnou ruku lesním školkám, v nichž se děti předškolního věku vzdělávají v přírodě a jídlo si nosí z domova. Nový zákon o dětských skupinách, který včera Senát projednával, by totiž znamenal jejich zánik. V Ústeckém kraji je takových zařízení deset. O užitečnosti lesních školek přesvědčovala senátory i petice s 11 tisíci podpisy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní školka v Toulcově dvoře

Lesní školka v Toulcově dvoře | Foto: Klára Bílá

Senátoři včera vrátili poslancům zákon o dětských skupinách. Novela totiž navrhuje povinnou registraci všech dětských skupin. To by lesní školky zlikvidovalo, protože by nemohly vyhovět přísným hygienickým požadavkům.

Alena Gajdůšková z ČSSD proto podala s dalšími senátory pozměňovací návrh, aby registrace byla dobrovolná. „To znamená, pokud se zařízení chce zařadit do té sítě, přihlásí se k evidenci. Pak samozřejmě musí splňovat všechny hygienické předpisy,“ vysvětluje senátorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona týkající se dětských skupin, tedy i lesních školek, informovala reportérka Iva Zítková

„Lesní školky pracují v jiném režimu. Pokud projde náš pozměňovací návrh, registrace bude dobrovolná. Budou-li se chtít přizpůsobit, tak se zaregistrují. Pokud nebudou chtít, nebudou pracovat v režimu dětské skupiny,“ dodává.

Že by mohla upravený zákon schválit Poslanecká sněmovna, považuje za pravděpodobné i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marxová z ČSSD, která zákon předkládala. „Já si myslím, že ta pravděpodobnost je velká. Nicméně my jsme v žádném případě nechtěli poškodit lesní školky,“ podotýká.

Změna návrhu zákona je pro lesní školky jedinou nadějí. Vyhovět důsledným hygienickým normám by podle Davida Landsperského, který zakládal lesní školku v Děčíně, nebylo možné.

„Je zřejmé, že jiná varianta vlastně neexistuje, protože dosáhnout během jednoho roku s ministerstvem zdravotnictví konsenzu na nějakých hygienických normách, přijatelných jak pro lesní školky, tak pro ministerstvo zdravotnictví, není reálné. Toto je teď pro nás jediná naděje na úspěch,“ tvrdí.

Lesních školek je jen v Ústeckém kraji zhruba desítka a navštěvují je stovky dětí. Většinou je vybudovali sami rodiče. To, zda nezaniknou, teď bude na poslancích.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme