Exekutoři zabavují část důchodu víc než 72 tisícům dlužníků

V Česku přibývá lidí, kteří jsou tak zadlužení, že nedostanou ani celý důchod. Česká správa sociálního zabezpečení z něj musí odvádět splátky exekutorům. Dělá to u invalidních, pozůstalostních i starobních důchodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

Jen od konce loňského roku takových exekucí přibylo 1600. Celkem jde o víc než 72 tisíc důchodů.

Požadavky exekutorů se ale týkají mnohem většího počtu dlužníků. Každý měsíc správa dostane v průměru 80 tisíc podnětů, které se týkají exekucí nebo insolventních správců.

Srážky jsou věřitelům a exekutorům vyplácené ze všech typů důchodů, tedy invalidních, pozůstalostních i starobních. Je ale stanovená minimální výše peněz, kterou člověk musí z důchodu dostat. Odvíjí se od životního minima, od nákladů na bydlení a od toho, zda příjemce důchodu živí někoho dalšího.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice exekucí na důchody informovala reportérka Jitka Hanžlová

Co je pod touto minimální částkou, musí člověk dostat. Proto také u nezabavitelné výše důchodů nemůže Česká správa sociálního zabezpečení exekuci udělat.

Dluh však nezaniká. Pokud ho příjemce důchodových dávek neuhradí jiným způsobem, správa ho eviduje do doby, než se zvýší částka důchodu nebo se sníží počet vyživovaných osob.

Lidé se od sociální správy o exekuci dozvědí i v případě, že mají tak malý důchod, že se z něj dluhy nehradí. Mají možnost to probrat na okresní správě sociálního zabezpečení. Existuje i klientské centrum nebo call centrum důchodového pojištění.

Pokud někdo není schopný splácet své finanční závazky, může požádat o osobní bankrot, o kterém rozhoduje insolvenční soud.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme